Metode de valorificare materiala a anvelopelor uzate nerecuperabile.

Anvelope INTREGI:
Anvelopele nereutilizabile intregi pot fi folosite in aplicatii diverse, precum:

– rambleu pentru sosele;
– diguri;
– paravane antizgomot;
– protectia cheiurilor;
– drenare;

Anvelope TAIATE:
Banda de rulare poate fi folosita ca un covor suport de cale ferata pentru tramvaie in scopul reducerii vibratiilor si a zgomotului.

Anvelope TOCATE:
Datorita proprietatilor de drenare, a compresibilitatii, pot fi utilizate la constructia soselelor, sau ca un substrat drenant al terenurilor sportive si al altor terenuri care necesita o drenare a apelor pluviale.

GRANULE SI PUDRETE:
Din anvelopele uzate, in urma unui proces de macinare si cernere se pot obtine granule de cauciuc si pudreta. Acestea din urma, amestecate sau nu cu polimeri sintetici, se pot folosi la confectionarea de obiecte turnate, ca de exemplu rotitele carucioarelor destinate transportului de marfuri si a containerelor de deseuri, covoare pentru acoperirea terenurilor din salile de sport si spatiilor de joaca, diferite piese pentru industria auto (volan flexibil, covorase, garnituri pentru frane), brate pentru fotolii, pervaze, bariere antifonice, semne rutiere, materiale pentru acoperis, echipamente pentru camping (dubluri, saltea de protectie, acoperis si podea).

O alta aplicatie industriala este utilizarea pudretei si a granulelor in mixturile asfaltice, aplicatie ce a condus la obtinerea unor bune rezultate in reducerea zgomotului de rulare a automobilului, in reducerea riscului deraparii si in garantarea unei durate de viata mai mare a soselelor.

Beneficiile valorificării materiale

  • În urma prelucrărilor mecanice (tăiere, tocare, granulare, etc.) a deșeurilor de anvelope uzate se obțin materii prime sau chiar produse noi ale căror costuri de producție sunt cu mult mai mici decât ale celor pe care le înlocuiesc.
  • Prin utilizarea acestor produse obținute din deșeurile de anvelope uzate se face economie de energie și de materie primă extrasă din natură (ex. nisipul de drenaj)

Doriți mai multe informații?