Valorificarea energetica este posibila datorita puterii calorice a anvelopei (24-28 MJ/kg). Gratie acestei calitati, anvelopele uzate pot fi utilizate ca si combustibil alternativ.
Cuptoare din industria cimentului: aplicatia cea mai dezvoltata este utilizarea anvelopei in intregime sau tocata ca si combustibil substituent al combustibililor traditionali utilizati pentru aceste cuptoare. Aceasta metoda reprezinta o buna modalitate de valorificare a anvelopelor uzate datorita caracteristicilor tehnice: perioada indelugata de ardere in cuptor (se ajunge la o temperatura mai mare de 1450°C), noxele reduse emise in atmosfera, incorporarea cenusei si a produselor metalice in clincher, recuperarea totala a energiei si a compusilor anvelopei.
Centrale termo-electrice producatoare de electricitate substituind in totalitate sau partial combustibilul traditional cu anvelope uzate.
Cazane termice producatoare de vapori.
Unitati de incinerare, ca si combustibil adaugat si amestecat cu alte deseuri.
Avand in vedere aplicatia de mai sus, operatorii apreciaza utilizarea anvelopelor uzate nereutilizabile pentru costul avantajos comparativ cu costul combustibililor clasici.
Beneficiile valorificării energetice
- Eliminarea totală a deșeurilor de anvelope uzate din mediul înconjurător prin arderea completă a acestora
- Cenușa rezultată în urma procesului de ardere in cuptoarele din industria cimentului intră în componența clincherului care reprezintă produsul de bază în obținerea diferitelor sorturi de ciment.