Romania, inclusa in grupul marilor producatori auto europeni

Bucureşti, Articol aparut in Revista Ecologic, mai 2009

Iata un fragment din cele declarate de domnul Calin Istratoiu, directorul Directiei de Reciclare a Materialelor, in interviul acordat revistei Ecologic, in care prezinta ascensiunea pe care a avut-o EcoAnvelope din 2007 si pana in prezent:

“Ecologic: Stiu ca s-au incheiat raportarile referitoare la cantitatile de anvelope colectate in anul trecut.Cate asociatii de preluare de responsabilitai avem si cum stam in ceea ce priveste colectarea si reciclarea anvelopelor?

Calin Istratoiu, directorul Directiei de Reciclare a Materialelor din cadrul Ministerului Economiei: Nu avem decat o singura asociatie de preluare de responsabilitati in domeniul anvelopelor, EcoAnvelope, o societate care are actionari puternici, veniti cu experienta occidentala, care s-au aliniat imediat la legislatie, care au inteles perfect rolul poluatorului si care au inteles sa faca treaba.

Am avut anul trecut 100 de societati comerciale care au comercializat anvelope. In anul 2008 cantitatea de anvelope colectata a fost de 53.694 de tone, iar in anul 2007 cantitatea totala a fost de 55.000 de tone. Este cea mai buna dovada ca sistemul merge si pot sa va spun ca toate cifrele si toate raportarile au fost verificate de mai multe ori pentru ca, sincer sa fiu, nu ne venea a crede.

Fata de anul 2007 cand am avut 9500 de tone de anvelope reciclate, in anul 2008 cantitatea reciclata a fost de 19.570 tone, cu o crestere de 10.000 de tone. Aici avem insa o problema. Exista o societate care recicleaza anvelope dar care nu prea a inteles sistemul acesta de preluare a responsabilitatilor. Aceasta societate a dat celor cativa prieteni ai lor adeverinte doveditoare prin care acestia demonstreaza la Administratia Fondului de Mediu ca si-au indeplinit obligatiile ce revin. Ei nu au reciclat, ci doar au dat hartii doveditoare , iar acum au un stoc de aproape 5000 de tone de anvelope, vaduvind astfel Fondul pentru Mediu de o suma foarte importanta de bani. In perioada imediat urmatoare, dupa ce vom demara o actiune de control impreuna cu Fondul pentru Mediu, pe problema anvelopelor, vom face public numele acestei societati si vom lua si masurile legale ce se impun.