
ANVELOPELE UZATE : PREZENT SI VIITOR !
Bucureşti, Articol aparut in revista Ecologic – anul III, nr. 26 – mai 2007
Acum, dupa aproape trei ani de la intrarea in vigoare a HG 170/2004, putem spune ca anvelopele uzate au : trecut, prezent si viitor. Sistemul structurat pus in opera de catre societatea Eco Anvelope, societate de gestiune a fluxului de anvelope uzate din Romania, a inceput sa dea rezultatele asteptate. Societatea, si-a indeplinit pana in acest moment, in proportie de 100% obligatiile de colectare si valorificare a intregii cantitati de anvelope uzate preluate de la clientii sai producatorii si importatorii de anvelope. Cantitatea asumata a crescut in fiecare an, pe de o parte ca dovada a increderii tot mai mari in acest sistem, iar pe de alta datorita cresterii cantitatii de anvelope pusa pe piata de producatori si importatori. Astfel: in anul 2005 s-au colectat si valorificat 13.160,041 tone, in anul 2006 s-a ajuns la o cantitate de 17.961,68 tone, in anul 2007 urmand a fi colectate si valorificate 25.504,74 tone de anvelope uzate.
Misiunea Eco Anvelope consta in neutralizarea riscului de mediu pe care il poate constitui prezenta in natura a anvelopelor uzate, initiere si implicare in procesul legislativ, organizarea si coordonarea activitatii de colectare si valorificare a anvelopelor uzate.
Sistemul e simplu: Eco Anvelope gestioneaza intreaga activitate, organizand si coordonand activitatile conexe de colectare, transport si valorificare a anvelopelor uzate in intreaga tara. Acest sistem, se bazeaza pe principiul proximitatii, adica valorificarea sa se realizeze in apropierea locului de colectare, pentru optimizarea costurilor de transport.
In activitatea sa, Eco Anvelope, se ghideaza dupa o serie de valori, cu ar fi: respectul fata de mediul inconjurator (prevenirea poluarii mediului inconjurator cu anvelope uzate; identificarea si dezvoltarea de solutii ecologice de valorificare a anvelopelor uzate), respectul fata de cetatean (optimizarea costurilor serviciilor de colectare, transport si valorificare a anvelopelor uzate), respectul fata de clienti (oferirea de servicii integrate privind anvelopele uzate), respectul fata de actionari (conformarea cu cerintele stabilite de actionari; incadrarea in bugetul stabilit).
In prezent, anvelopele uzate sunt valorificate prin: coincinerare in fabricile de ciment; sau prin macinare si cernere se pot obtine granule sau pudreta din care se pot confectiona articole tehnice din cauciuccum ar fi: covorase de cauciuc pentru masina, garnituri frana, semne rutiere, pavele, roti pentru carucioare, covoare de protectie spatii de joaca, etc.
In viitor, calitatile anvelopelor uzate ( elasticitate, capacitate de drenare, putere calorifica, continut ridicat de carbon, structura solida, durabilitate), fac ca acestea, sa reprezinte surse de materii prime secundare sau de energie, astfel ele vor ajunge sa fie utilizate in diverse aplicatii industriale sau civile., de exemplu: baza pentru terenuri artificiale, bazine de retentie a apelor pluviale, utilizate in lupta impotriva inundatiilor, constructii diguri (protejare impotriva inundatiilor si avalanselor), stabilizare drumuri, inglobare in mixtura asfaltica, reabilitarea carierelor (tehnica de reamenajare la sfarsitul exploatarii), industria siderurgica (substituent de cocs)..
La nivel european, prin modificarea Directivei Europene privind Deseurile, se fac eforturi pentru a schimba statutul de deseu al anvelopei uzate iar produsele obtinute din anvelopele uzate sa fie considerate materie prima secundara si sursa de energie.