Anvelopa uzata – sursa de materie prima secundara

Bucureşti, Articol aparut in Finfocus – supliment al Revistei Piata Financiara – mai 2006

Activitatea de colectare si valorificare a anvelopelor uzate nu este noua in Romania. Noutatea in acest domeniu o constituie reglementarea activitatii prin Hotararea de Guvern nr. 170/2004, prin care s-au stabilit atat factorii responsabili, conditiile in care se poate desfasura o astfel de activitate, cat si masurile administrative ce se vor lua impotriva celor care nu respecta prevederile actului normativ. Ca urmare, un grup de societati comerciale care au ca obiect de activitate producerea si importul de anvelope au hotarat infiintarea unei societati, ECO ANVELOPE, care sa se ocupe in principal de gestionarea fluxului de anvelope uzate. Actionarii ECO ANVELOPE sunt societati romanesti si internationale care desfasoara activitate de productie si de import de anvelope si care s-au implicat, conform principiului responsabilitatii extinse a producatorului, in protectia mediului inconjurator.

„In viziunea mea, anvelopa uzata nu este un produs poluant decat prin simpla ei prezenta in natura. Folosita corespunzator, aceasta poate deveni o sursa de materie prima secundara si de energie. Dar, pentru a atinge aceasta calitate este nevoie de infrastructura: unitati de reciclare, investitii in filtre electrostatice pentru ardere in conditiile respectarii Legii mediului, flux tehnologic pentru produsele obtinute din tocarea sau macinarea anvelopei (piese turnate, roti pentru carucioare, pavele, covoare, mochete, articole de uz casnic, talpi de pantofi etc.) si, nu in ultimul rand, interesul consumatorilor pentru astfel de produse”, considera Florin Brabete, Directorul General Executiv al ECO ANVELOPE.

In unele tari din Europa, gestionarea fluxului de anvelope uzate are state vechi. Romania a urmat exemplul lor si l-a adaptat conditiilor specifice de la noi. In negocierile de integrare, Uniunea Europeana interzice din 2007, aruncarea anvelopelor uzate la gropile de gunoi, iar din 2008 arderea lor in afara spatiilor organizate.

Sistemul de management al activitatii de colectare si valorificare propus de ECO ANVELOPE reprezinta o solutie viabila, menita sa elimine inconvenientele administrative si financiare generate de organizarea acestei activitati pe cont propriu de catre agentii comerciali.

Dupa patru luni de activitate, cantitatea de anvelope colectata si valorificata de ECO ANVELOPE este de aproximativ 3.000 tone, reprezentand un procentaj de colectare de 21% din sarcina anuala.

„Toate aceste reglementari vin sa arate faptul ca Romania isi face «temele» si se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana, respectand practicile si legislatia de mediu cerute”, spune Florin Brabete, Director General Executiv al ECO ANVELOPE.