Societatea Eco Anvelope – principii de funcţionare.

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia Ecologic nr. 80, noiembrie 2011

Eco Anvelope este singura societate de preluare de responsabilităţi din domeniul anvelopelor scoase din uz din România. După ce s-a impus prin lege dotarea tuturor autovehiculelor cu anvelope specifice anotimpului rece, au apărut o serie de neînţelegeri în ceea ce priveşte modul în care funcţionează aceasta societate.

        Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA, a făcut o scurtă prezentare a modului în care societatea funcţionează: „Trebuie să spun din nou, după al şaptelea an de la înfiinţare, că încă exista societăţi şi instituţii care nu au înţeles modul de funcţionare a sistemului de preluare a responsabilităţii de colectare şi valorificare a anvelopelor uzate de la operatorii care pun în piaţă anvelope noi sau second hand.
Societatea Eco Anvelope nu a beneficiat şi nu beneficiază de subvenţii de niciun fel de la niciun minister, de la niciun fond, fie el de mediu sau nu, şi nici de fonduri europene. Suntem finanţaţi de operatori (producători şi importatori) care au optat să transfere responsabilitatea către Eco Anvelope, fiind plătiţi de către aceştia doar pentru cantităţile pe care le realizăm în numele lor. Ca sa exemplific, daca într-o luna am colectat şi valorificat 100 de tone de anvelope, suntem plătiţi doar pentru acea suta de tone, indiferent de cat este de mare obligaţia lor. Daca am avea de realizat 1000 de tone iar noi am colectat şi valorificat 100 de tone, doar acea suta este achitată de către ei.
În momentul în care noi ne-am îndeplinit obligaţiile faţă de aceştia, adică ne-am realizat cantităţile contractate cu noi, aceştia nu mai plătesc nici un alt leu. Activitatea de colectare va fi continuată de către noi, iar cheltuielile vor fi acoperite din resurse proprii, din profitul obţinut în anii anteriori, pentru că eventualul profit obţinut de Eco Anvelope nu este distribuit sub forma de dividende acţionarilor săi.
Valoarea serviciilor Eco Anvelope reprezintă aproximativ o şesime din valoarea penalităţii la Fondul pentru Mediu, penalitate care este de 2000 lei pe tonă.
Valoarea serviciilor Eco Anvelope este cu mult mai mică. Ecovaloarea plătită de cetăţean este şi ea cat se poate de mică, iar ea reprezintă doar acoperirea costurilor de colectare, de transport, de valorificare şi de funcţionare ale societăţii Eco Anvelope. Această ecovaloare este revizuită an de an şi este adaptata doar in cazuri excepţionale, odată cu creşterea semnificativa a costurilor carburanţilor, în principal.
Din statisticile deţinute de noi, referitoare la nivelul de colectare şi valorificare în România, societatea Eco Anvelope reprezintă cam 46% din totalul colectat şi valorificat in România. Mergând mai departe putem spune că producătorii şi importatorii care au optat pentru transferul de responsabilitate către Eco Anvelope ar deţine o cotă de piaţă de aproximativ 50%.
Creşterea activităţii Eco Anvelope a fost în 2011 de 26% faţă de 2010, aceasta datorită creşterii cantităţii de anvelope puse pe piaţă la nivelul anului 2010.
Estimările privind creşterea între 2011 şi 2012 ar însemna cam 15%, totul pe fondul intrării în vigoare a legii pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, ceea ce a făcut ca pe piaţă să intre cantităţi mai mari de anvelope.
Aceasta nu înseamnă însă că se va regăsi pe piaţă acelaşi procent de anvelope uzate. Pentru ca cei care au avut anvelope de vara le-au păstrat pentru utilizare anul viitor. Mai mult, anvelopele de iarnă puse în piaţă anul acesta vor fi folosite cel puţin 4-5 ani înainte să fie înlocuite.
Ne temem că în anul 2012 vom regăsi în piaţă o cantitate mult mai mică decât necesarul de colectat şi valorificat pe care îl vom avea contractat. Având în vedere cele spuse mai sus, anul acesta cred ca ne vom da «examenul» de masterat în domeniul preluării responsabilităţii, iar nota pe care o vom obţine, sperăm să fie aceeaşi din fiecare an, adică zece!”

Articol publicat in Publicatia Ecologic, anul 8, nr. 80, noiembrie 2011, pagina 26