O schimbare a legii este mai mult decat necesara.
Bucureşti, Articol aparut in Publicatia Ecologic nr. 75, iunie 2011
„0 schimbare a legii este mai mult decât necesara”
Florin Brabete
“Eco Anvelope este singura organizatie de preluare de responsabilitati din domeniul anvelopelor din România. Eco Anvelope a luat fiinta în anul 2004 la initiativa unui grup de producatori si importatori activi pe piata din România care au înteles importanta protectiei mediul înconjurator si si-au asumat responsabilitatile ce decurg din normele de aplicare a legii. Ei sunt cei care suporta toate pierderile ce pot aparea în activitate organizatiei, iar profitul, atunci când el exista, este reinvestit în totalitate.”
Ecologic: în ultimul timp ati organizat o serie de actiuni în câteva orase. Care a fost scopul acestor actiuni si care au fost semnalele pe care le-ati primit din partea participantilor?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Anul acesta am avut pâna acum patru actiuni de constientizare, dintr-o serie de opt. Prima a fost la Bucuresti, urmatoarele la Cluj, Timisoara si la Buzau. Vor urma altele la Constanta, la Bacau, Craiova si una în Regiunea de Nord-Est. La aceste actiuni au participat importatori de anvelope, colectori, detinatori de anvelope uzate, reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Agentiilor de Mediu. Lectorii au fost reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Administratiei Fondului pentru Mediu.
Din pacate, în tara evenimentul nu a avut acelasi ecou ca cel de la Bucuresti. Chiar am avut o participare redusa si motivul cred ca ar putea fi acela ca multi dintre ei nu au înteles mesajul acestei actiuni.
Constat cu mare regret ca acum, când suntem în al saptelea an de activitate, nu se cunoaste legislatia în rândul celor implicati în acest proces, în rândul importatorilor si în cel al detinatorilor de anvelope.
Multi au auzit de noi, dar cam atât. Motivul cred ca ar fi acela ca legea actuala, HG nr. 170/2004, este cum este, adica putin neclara. Legiuitorul spune ca obligatiile importatorilor si producatorilor sunt de a colecta si valorifica. Foarte multi înteleg ca daca predau anvelopele si-au îndeplinit obligatiile. Fals! Ele trebuiesc colectate si valorificate. Aceasta obligatie se poate îndeplini prin transferul de responsabilitate catre o societate de gestiune de tipul Eco Anvelope, deci o societate autorizata, sau individual. Ce înseamna individual? Individual înseamna ca respectivul importator trebuie sa îsi colecteze cantitatea respectiva, de la punctele lui de lucru. Un importator care are si service de roti, colecteaza de la punctele lui cantitatea suficienta pentru a-si atinge tinta. Daca nu are o cantitate suficienta si se duce la alte puncte de generare de anvelope uzate, atunci el trebuie sa se autorizeze pentru a fi colector la Agentia de Mediu. Ei nu au înteles acest lucru si atunci ce fac? îsi transfera partea de colectare catre o societate care este autorizata pentru colectare de deseuri reciclabile.
Ecologic: Va creeaza probleme aceasta situatie?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Bineînteles! Fiindca în aceste conditii se creeaza ideea ca oricine poate face gestiune. Un colector care are si autorizatie de valorificare îi preia importatorului responsabilitatea si îi face colectare si valorificare. Adica face acelasi lucru ca si societatea de gestiune.
Si atunci societatea de gestiune de ce trebuie sa raspunda la o serie întreaga de criterii de autorizare? Când poate foarte bine sa îsi ia o autorizatie de colectare si de valorificare si preia si ea responsabilitatea, fara a mai fi nevoita sa fie autorizata de Ministerul Economiei, de Directia de Reciclare a Materialelor.
Pentru ca noi nu distribuim dividende, ei distribuie, noi reinvestim profitul obtinut, noi încercam sa eficientizam întreaga activitate, noi suntem prezenti la nivel national, noi facem colectarea si acolo unde se genereaza chiar si o singura anvelopa.
Noi facem vizite peste tot, la generatori, chiar si la cei care nu ne dau nicio anvelopa. Pe când un colector, din acesta autorizat, se duce si ia caimacul, cum se spune, ia numai din societatile care au cantitati mari de anvelope uzate.
Ecologic: Cum poate fi schimbata aceasta situatie?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Eu vreau sa se stabileasca prin lege, clar, ce au voie si ce nu au voie agentii economici. Asta se poate face însa numai prin revizuirea HG-ului. Noi am avut un proiect de revizuire a legii, pe vremea lui Tariceanu. Dupa schimbarea guvernului s-a uitat. Ideea este ca organizatia este deschisa pentru toti. Problema este însa ca ei sunt foarte multi.
Sa va spun ca la ora actuala nu se stie câti importatori de anvelope sunt în România si ce cantitate de anvelope se importa? Cine colecteaza si cât colecteaza se stie, cât de cât, dar cât ar trebui sa se colecteze, cât ar trebui sa se valorifice, nu se stie, întrucât nu mai exista obligatia declaratiilor.
Înainte se stia, fiindca anvelopele treceau prin vama, dar acum vorbim de achizitii intracomunitare, iar acestea sunt necontrolabile. Ori daca se va moditica legea s-ar putea sa se introduca obligativitatea declararii importurilor, sau a achizitiilor in-tracomunitare.
Ecologic: Cam cât reprezinta acestia procentual din piata?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: La noi, producatorii de anvelope care sunt în organizatie si-au transferat responsabilitatea pe baza de contract cu Eco Anvelope si reprezinta aproximativ 60% din piata româneasca de anvelope. Aici includem si anvelopele second hand, anvelopele resapate si cele care intra în prima echipare. La prima echipare responsabili sunt importatorii si producatorii de autovehicule, care intra sub incidenta legii autovehiculelor scoase din uz, Legea nr. 2406.
Ramân 40%, hai sa spunem 35% de care nu stie nimeni…
Ecologic: S-a spus ca sunteti singura societate de gestiune a anvelopelor uzate din România. Este un lucru rau?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Din punctul meu de vedere poate sa apara o alta societate de preluare de responsabilitati, în conditiile date. Ea poate fi acceptata. Problema a-pare atunci când stai sa te întrebi cine ar fi dispus sa faca acest lucru. Altfel spus, ce societate ar vrea sa nu obtina profit din aceasta activitate, ce societate ar vrea sa nu faca o afacere din treaba asta? Pentru ca Eco Anvelope este o societate fara afaceri în sensul profitului. Noi nu avem decât griji si obligatii. Am colectat circa 13.000 de tone în anul 2005 si 33.000 de tone în 2011. Am înregistrat cresteri de 20% spre 25% în fiecare an.
Ca noi suntem singurii din România pe zona anvelopelor, este adevarat. Dar tot câte o asociatie similara noua exista si în tari ca Polonia, Turcia, Olanda, Belgia, Grecia, Spania în Portugalia si Suedia. în toate aceste tari sunt atinse tintele de colectare si valorificare asumate. în toate aceste tari, in societatile de acest tip actionarii sunt producatorii mari si importatorii importanti de anvelope.
Iar acolo unde sunt mai multe organizatii, treaba nu merge. A doua organizatie apartine de regula operatorilor logistici, colectorilor, transportatorilor si valorificatorilor. Toti acestia au alte interese fata de importatori. Contrare uneori. Ei practica preturi de dumping si au o alta maniera de abordare a gestionarii anvelopelor uzate. Scopul lor principal este acela de a obtine sub diverse forme un profit cât mai mare dintr-o activitate care ar trebui sa urmareasca alte scopuri.
Ecologic: Ce reprezinta ecovaloarea si de ce încaseaza acesti bani niste operatori economici care nu au nici un fel de contract cu societatea de gestiune?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Trebuie subliniat un lucru. Suma aferenta ecovalorii trebuie sa fie evidentiata în fiecare factura de vânzare a anvelopelor noi sau destinata reu-tilizarii. Ecovaloarea este pretul serviciului prestat de societatea de gestiune. Nu îsi poate pune ecovaloarea un importator care nu are încheiat un contract cu o societate de gestiune, decât pe anvelopele pe care le cumpara de la alti producatori sau importatori care au contract cu noi.
Totusi sunt unii care nu au contract, dar fiindca cumpara anvelope de la unii si de la altii pun aceeasi ecovaloare si pe anvelopele lor. Pentru ca ei sunt pe de o parte dealeri ai unui anumit brand, dar mai sunt în paralel si importatori ai aceluiasi brand. Si atunci ei tac o nivelare si încaseaza astfel niste bani pentru un serviciu inexistent de fapt. Dar nu este treaba noastra, este mai mult treaba unor institutii ale Statului, a Garzii Financiare, în principiu.
Ecologic: Cum se cheltuie banii din aceasta taxa, cât este ea si care este nivelul ecovalorii în alte tari?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Ecovaloarea se trece transparent pe factura si se transmite de la importator, sau producator catre end user prin intermediul dealerilor si asa mai departe. Prin end user întelegem utilizatorul final, cetatean sau societate comerciala. Ecovaloarea este serviciul societatii de gestiune si este compusa din costul de colectare, costul de transport, costul de manipulare, triere, valoficare si costul de functionare al societatii.
La noi ecovaloarea a fost în principiu constanta, tinând cont de conditiile economice, de cursul leu-dolar, de pretul combustibilului etc. În anul 2007, ecovaloarea a fost de 325 de lei pe tona, în 2008, 339 de lei pe tona, în 2009, 338 de lei, în 2010, 351 de lei, si în anul 2011, 365 de lei pe tona. Putem spune ca avem o valoare cât se poate de normala si de constanta în conditiile date.
În Uniunea Europeana aceasta valoare difera foarte mult de la o tara la alta, dar trece de 120 de euro pe tona. Sunt si tari care au o ecovaloare comparabila cu a noastra. Polonia de exemplu si Turcia, dar aceste tari se bazeaza pe faptul ca ei au reusit sa vânda anvelopele fabricilor de ciment. Si cu acesti bani ei si-au acoperit costurile de colectare si transport. Noi, cu banii din ecovaloare platim. Platim colectare, transport si valorificare. Iar costurile de functionare ale organizatiei nu depasesc 7-8%.
Spre deosebire de alte tari, la noi valorificatorii nu numai ca nu platesc pentru anvelope, ei ne cer noua bani pentru ca ne presteaza un serviciu.
în România se valorifica termoenergetic foarte mult, cam 80%. Ca si procent, din anul 2005 si pâna acum, cam 80% din cât am colectat a fost valorificat energetic în fabricile de ciment.
A contat mult momentul în care fiecare asociatie s-a început activitatea, înainte sau în perioada de criza.
Ecologic: Se recicleaza anvelopele în România?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Reciclare se face în România de la putin spre deloc. Se face putin la Supermag, unde anvelopele sunt tocate si maruntite. Mai nou s-a resuscitat Artego Târgu Jiu care produce cauciuc regenerat si face din el articole de cauciuc. Le-a crescut cererea în ultimul timp de la 200 de tone pe luna la 600 de tone pe luna, ceea ce este foarte bine.
Stiu ca mai vor un grup de investitori italieni sa faca o fabrica de granulare printr-o tehnologie care utilizeaza apa de înalta presiune, undeva în zona Sebes Alba. Ne-am întâlnit, i-am asigurat de sprijinul nostru si îi asteptam sa îsi faca investitia.
Pe lânga Fundulea exista o societate care face granulare. Speram sa ajungem la o întelegere si cu ei cât de curând.
Noi suntem dispusi sa colaboram cu orice agent economic care e dispus sa recicleze anvelopele u zate. Le putem asigura si cantitatile pe care ni le cer. Cu o singura conditie. Ca acestia sa existe.