Despre Noi   Reglementari   Organizare   Metode de valorificare   Presa   Prestatori   Clienti
 
Prestatori
Valorificare
energetica
materiala

 

Anvelopele Uzate - un produs cu multiple destinatii

Numeroasele posibilitati de valorificare oferite de anvelopele uzate nerecuperabile fac din acestea un material cu un mare potential. Industria a descoperit numeroase calitati ale anvelopelor uzate: rezistenta lor structurala atunci cand sunt folosite intregi, supletea lor cand sunt transformate in granule, sau puterea calorica atunci cand sunt utilizate ca si combustibil.  valorificarea energetica

Valorificarea energetica este posibila datorita puterii calorice a anvelopei (24-28 MJ/kg). Gratie acestei calitati, anvelopele uzate pot fi utilizate ca si combustibil alternativ.

 

Cuptoare din industria cimentului: aplicatia cea mai dezvoltata este utilizarea anvelopei in intregime sau tocata ca si combustibil substituent al combustibililor traditionali utilizati pentru aceste cuptoare. Aceasta metoda reprezinta o buna modalitate de valorificare a anvelopelor uzate datorita caracteristicilor tehnice: perioada indelugata de utilizare in cuptor (se ajunge la o temperatura mai mare de 1450C), noxele reduse emise in atmosfera, incorporarea cenusei si a produselor metalice in clincher, recuperarea totala a energiei si a compusilor anvelopei.

 

Centrale termo-electrice producatoare de electricitate substituind in totalitate sau partial combustibilul traditional cu anvelope uzate.

 

Cazane termice producatoare de vapori.

 

Unitati de incinerare, ca si combustibil adaugat si amestecat cu alte deseuri.

 

Avand in vedere aplicatia de mai sus, operatorii apreciaza utilizarea anvelopelor uzate nereutilizabile pentru costul avantajos comparativ cu costul combustibililor clasici.

 

sus  valorificarea materiala

Metode de valorificare materiala a anvelopelor uzate nerecuperabile.

 

Anvelope INTREGI:

 

Anvelopele nereutilizabile intregi pot fi folosite in aplicatii diverse, precum:

   - rambleu pentru sosele;

   - diguri;

   - paravane antizgomot;

   - protectia cheiurilor;

   - drenare;

 

Anvelope TAIATE:

 

Banda de rulare poate fi folosita ca un covor suport de cale ferata pentru tramvaie in scopul reducerii vibratiilor si a zgomotului.

 

Anvelope TOCATE:

 

Datorita proprietatilor de drenare, a compresibilitatii, pot fi utilizate la constructia soselelor, sau ca un substrat drenant al terenurilor sportive si al altor terenuri care necesita o drenare a apelor pluviale.

 

GRANULE SI PUDRETE:

 

Din anvelopele uzate, in urma unui proces de macinare si cernere se pot obtine granule de cauciuc si pudreta. Acestea din urma, amestecate sau nu cu polimeri sintetici, se pot folosi la confectionarea de obiecte turnate, ca de exemplu rotitele carucioarelor destinate transportului de marfuri si a containerelor de deseuri, covoare pentru acoperirea terenurilor din salile de sport si spatiilor de joaca, diferite piese pentru industria auto (volan flexibil, covorase, garnituri pentru frane), brate pentru fotolii, pervaze, bariere antifonice, semne rutiere, materiale pentru acoperis, echipamente pentru camping (dubluri, saltea de protectie, acoperis si podea).

 

O alta aplicatie industriala este utilizarea pudretei si a granulelor in mixturile asfaltice, aplicatie ce a condus la obtinerea unor bune rezultate in reducerea zgomotului de rulare a automobilului, in reducerea riscului deraparii si in garantarea unei durate de viata mai mare a soselelor.

 

sus

 
 
   

Contact   I   Intrebari Frecvente