Despre Noi   Reglementari   Organizare   Metode de valorificare   Presa   Prestatori   Clienti
 
Presa
Martie 2017 - Interviu Titi Aur
Noiembrie 2016 - Interviu Istvan Muzsay
Mai 2016 - Un nou director la Eco Anvelope SA
Martie 2015 - "Trebuie clarificată forma de preluare de responsabilităţi"
Februarie 2014 - Interviu - The Diplomat Bucharest
Noiembrie 2012 - Interviu - Granulele de cauciuc
Noiembrie 2012 - Simpozionul “Anvelope uzate - legislatie si practica“
August 2012 - Simpozionul “Gestionarea anvelopelor uzate“
Noiembrie 2011 - "Societatea Eco Anvelope - principii de functionare."
Iunie 2011 - "O schimbare a legii este mai mult decat necesara."
Decembrie 2009 - "Colectarea si valorificarea anvelopelor uzate In România?"
Mai 2009 - "Romania, inclusa in grupul marilor producatori auto europeni"
Martie 2009 - "Cauciucurile uzate, materie prima pentru fabricile de ciment"
Martie 2009 - "Eco Anvelope te scapa de grija pneurilor uzate"
Mai 2007 - "ANVELOPELE UZATE: PREZENT SI VIITOR !"
Mai 2006 - "Anvelopa uzata - sursa de materie prima secundara"
Octombrie 2005 - "Dati o sansa anvelopelor uzate!"

 

 

Interviu Titi Aur: "Faptul ca am avut sprijinul societatii Eco Anvelope a insemnat pentru noi foarte mult"

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Revista Ecologic martie 2017
Download - articol din ziar (format pdf) 2,4Mb - 5 pagini


        Romania are la ora actuala una dintre cele mai moderne scoli de pilotaj din lume, dezvoltata pe un circuit de o complexitate unica in Europa de Est: Academia Titi Aur. Un element important in siguranta cursantilor il constituie parapetii de protectie, realizati din anvelopele puse la dispozitie de catre singura societate de gestionare a fluxului anvelopelor uzate din Romania, societatea Eco Anvelope SA. Despre ceea ce se preda in aceasta scoala, despre cum poti sofa in siguranta , dar nu incet, despre conducerea ecologica si despre curse am vorbit cu fondatorul Academiei, Titi Aur.


         ecologic: Va rugam sa ne spuneti cum ati trecut de la dragostea fata de masini la infiintarea unei academii de conducere a autovehiculelor.
         Titi Aur, directorul general al Academiel Titi Aur: Povestea incepe din alta viata, pentru ca de mic mi-a placut foarte mult sa conduc masini, biciclete, orice. Am reusit sa obtin permisul inainte de termen in niste conditii speciale; pe timpul acela Militia nu a realizat ca eu nu aveam 18 de ani. La varsta de 16 ani, m-am inscris la scoala si datorita unei conjuncturi mi-am luat permisul la 17 ani si jumatate, legal dar in acelasi timp si ilegal . Am fost pasionat de mersul cu viteza, de stapanirea masinii la limita, toata viata m-am ocupat de curse de automobilism sportiv in diferite va riante, de viteza, raliuri, de mers tare cu masina in diferite forme.
        In anul 1987 am fugit din tara pentru ca aici iarna inchideau circulatia, nu ne dadeau benzina si am ajuns in Italia, pe urma in Franta, unde am facut scoala de pilotaj la Cergy Pontoise, in 1988. Mi-am dorit foarte mult sa invat, dar pe timpul acela nu te invata nimeni si nu stiu daca stiti, dar pe vremea aceea secretul era atat de mare incat pilotul, care era de obicei si preparatorul masinii, deschidea capota masinii cu patura pe cap ca sa nu vada ceilalti ce modificari a facut el la masina. Era un fel de spionaj si nimeni nu spunea nimic celuilalt. Asa ca odata plecat din tara, cand am vazut ca exista in Franta o scoala de pilotaj, primul lucru a fost sa ma inscriu acolo. Am facut scoala de pilotaj si de pe atunci visam sa existe asa ceva si in Romania. La un moment dat am reusit si in anul 2012 am cumparat terenul de aici, apoi in perioada 2013-2015, cu fonduri europene, asociati, banci, am reusit sa facem aceasta academie.

         ecologic: Ce inseamna aceasta academie?
         Titi Aur, directorul general al Academiei Titi Aur: Academia este un business gandit, construit astfel incat sa fie si fezabil , sa nu fie un circuit de motor sport, dar nici sa nu fie doar o scoala de conducere defensiva. Ne-am gandit ca pe infrastructura de aici sa putem face de toate. ln conducerea defensiva, noi invatam soferii sa conduca mai in siguranta. Astfel, avem sali de clasa, sali cu simulatoare, avem o curte cu suprafata de 12,5 hectare in care am incercat sa reproducem cat mai multe forme de situatii gasite atunci cand te deplasezi cu o masina, si nu doar in trafic, pentru ca avem si off-road si macadam. Cand te deplasezi cu masina, dai peste tot felul de conditii si am incercat sa le reproducem: piste alunecoase, piste udate, denivelate, cu trecere de la o aderenta la alta, cu viraje sau fara, cu coborare ca sa putem pregati soferii sa treaca prin situatii speciale. Avem masini special construite, cu doua volane, iar cel din dreapta vireaza rotile din dreapta si provocam derapaje si le controlam de la viteza mica. Avem masini cu roti libere, mergem pe doua roti, facem tot felul de lucruri pentru a transmite anumite mesaje si pentru a invata soferii sa conduca in siguranta la cursurile de conducere defensiva.
        De asemenea, organizam si cursuri de pilotaj, cursuri de conducere sportiva, dar facem si diferite actiuni de team buildi ng si distractie cu masini. Adica vii aici si, intr-un program de doua ore, treci prin cateva situatii speciale, te tamponam, te rasturnam , te punem sa mergi pe doua roti, te derapam, te ducem pe macadam, se zboara cu masina pana la 40, 50 de metri, facem multe lucruri. Pentru aceasta poveste avem o echipa inca in formare, dar care a crescut de la cativa oameni cu care lucram inainte - la echipa de curse aveam patru-cinci persoane - iar acum suntem mai mult de 40 de persoane. Nu este usor de gestionat , pentru ca lucram cu oameni cu caractere diferite, dar majoritatea instructorilor, principalii actori, sunt din lumea motor sportului , fosti sau actuali piloti sau copiloti de raliuri sau de automobilism sportiv. Eu am considerat ca acestia sunt cei mai buni ca sa transmita mesajul corect.
        Acest lucru inseamna ca desi conduceti o masina, nu o faceti niciodata la limita. Eu va spun la curs o poezie pe care o invatati, dar cand o sa va pun la volan masina este scapata de sub control, iar acest lucru se poate intampla din diferite motive. Fie nu ati tras din volan cat trebuie, fie ca ati accelerat sau dimpotriva, nu ati accelerat, ori ati prins un pic de suprafata cu aderenta diferita sau ca presiunea la roata era mai mare sau mai mica.
        Oamenii care sunt la limita cu masina sunt pilotii si copilotii. Intr-o proba speciala de 20-30 de kilometri, masina cu pilot si copilot este la limita de zeci de ori, in timp ce oricare dintre noi pe strada este la limita foarte rar, poate doar iarna pe gheata, de doua sau trei ori pe an, cand masina aluneca cateodata si atunci stam cu sufletul la gura, fara sa disecam ce s-a intamplat cu masina. Daca nu am scapat este rau, iar daca am scapat, ne bucuram si nu ne mai intereseaza ce s-a intamplat.

         ecologic: In atatia ani, sunt convins ca ati vazut foarte multe feluri de anvelope. Ce legatura exista intre uzura cauciucului si siguranta in trafic?
         Titi Aur, directorul general al Academiei Titi Aur: Of, dar cate cauciucuri am si stricat! Un cauciuc de curse trebuie sa tina intre 20 si maximum 50 de kilometri. Daca tine mai putin de 20 de km, inseamna ca am facut o alegere proasta si a fost un cauciuc prea moale, iar daca tine prea mult, inseamna fie ca am pus un cauciuc prea dur, fie nu am mers eu la limita si nu I-am exploatat. Atat tine un cauciuc de curse si costa mult. Cauciucul, vazut de omul de pe strada, este un lucru care face parte din echipamentul masinii, o piesa pe care unii nici nu o considera asa de importanta. In ultimii ani, de cand a aparut obligativitatea cauciucurilor de iarna si de vara, oamenii au inceput sa inteleaga importanta lor, dar cu greu. Am fost unul dintre cei care au sustinut importanta acestor anvelope. In ceea ce priveste cursele, cauciucul este si laitmotivul succesului sau mai ales al insuccesului, fiindca atunci cand pilotul pierde, primul lucru pe care il spune este ca nu a ales bine gumele, eventual si set-up-ul masinii, adica suspensia. Intr-adevar, cauciucul este important pentru ca prin el avem un contact mic, de patru palme cu pamantul. Daca acolo reusesti sa faci ce trebuie, ai toate sansele sa ramai pe sol. Din punctul nostru de vedere, cauciucurile sunt specializate: de asfalt, de ud, de gheata, de zapada, de macadam, apoi pe duritati: moi, medii, dure si intre ele, de tot felul: mai late, mai inguste, cu profiluri, mai mult sau mai putin taiate.
        Din pacate, daca in ecuatia aceasta adaugam siguranta, uzura si eco, nu stam bine deloc la eco. Cu cat cauciucul se uzeaza mai mult, cu atat avem aderenta mai buna .S i ca sa am aderenta buna ar trebui sa am niste cauciucuri care se consuma foarte repede, dar compromisul este ca acel cauciuc sa fie cat mai fiabil, sa tina 50, 60 de mii de kilometri , dar sa aiba si aderenta. Si aici este lupta producatorilor sa faca anvelope cat mai fiabile, dar si cat mai aderente. La curse este simplu, cauciucul ajunge sa se consume la 20 de km. Dar daca pui cauciucuri de curse incalzite pe o masina de strada si intri pe viraj, masina se va rasturna , fiindca ai aderenta foarte buna. Pe de alta parte, este greu sa avem aderenta fara sa poluam si acesta este un lucru asumat, pentru ca nu avem ce sa facem.


         ecologic: Cum ati cunoscut societatea Eco Anvelope?
         Titi Aur, directorul general al Academiei Titi Aur: Utilizarea cauciucurilor pe circuite este varianta cea mai simpla de a face niste imprejmuiri dure pentru protectie, ca sa te tina pe pista, dar care sa nu fie atat de dure ca un zid . A aparut de foarte mult timp ideea de a folosi cauciucurile uzate pentru garduri de protectie la circuitele de automobilism. Sunt producatori de cauciucuri care dau catre circuite cauciucuri noi, rebuturi, ca sa arate bine. Adica la un circuit de Formula 1 sau la circuite de lux se pun cauciucuri noi. Mai mult, se merge si pe un anume producator, Pirelli sau Michelin, care da cauciucuri, dar dintre acelea taiate, ca sa nu poata fi folosite. Plecand de la ideea aceasta, am incercat sa folosim si noi cauciucuri la mini-circuitul nostru , lucru care s-a si intamplat. Dar faptul ca am gasit sprijinul societatii Eco Anvelope a insemnat foarte mult, pentru ca altfel ar fi trebuit sa umblam noi si sa incercam sa le colectam. Au fost cam 30 de mii de bucati de anvelope, pe care noi le-am sortat, le-am gaurit si le­am legat cu sarma intre ele ca sa facem un fel de butoaie, pe care le-am amplasat pe circuit.

         ecologic: Acesta este singurul circuit din tara cu parapeti din anvelope?
         Titi Aur, directorul general al Academiei Titi Aur: Da, este singurul cu anvelope. Mai exista un circuit in comuna Adancata din judetul lalomita, dar nu este la nivelul acesta si nu cu gard de protectie din anvelope. Circuitul nostru este cel mai complex din Europa de Est si avem si niste inventii unice. Suntem singurii din lume care avem masina cu doua volane, cu directie pe spate, omologata si inregistrata la OSIM. Noi spunem ca am invatat toate “babele” sa controleze derapajul si aici nu ma refer la doamnele in varsta, ci ma refer la niste tipare de comportament, valabile atat pentru femei cat si pentru barbati. Volanul din dreapta vireaza rotile din spate si instructorul poate sa provoace, dar sa si controleze in acelasi timp derapajul. Noi, dupa ce explicam teoretic, facem si partea practica si reusim sa ii invatam aproape pe toti sa controleze un derapaj.
        
         ecologic: Credeti ca se poate vorbi de un condus ecologic, economic, fara adrenalina in oras?
         Titi Aur, directorul general al Academiei Titi Aur: Cand vorbim despre conducere defensiva, inseamna implicit conducere ecologica. Va explic si de ce. Defensiv inseamna sa te aperi; cand mergi cu masina trebuie sa stii sa te aperi in primul rand de ceea ce tu ai putea sa gresesti, dar si de ceea ce altii ar putea gresi. Acest condus nu inseamna neaparat mers incet, dar inseamna sa exploatezi masina intr-un mod corect. Iar la cursul de conducere defensiva invatam cum sa stam la volan, cum sa acceleram, cum sa franam, de asemenea aflam de ce si cum se face o echipare corecta a masinii, iar daca vorbim despre cauciucuri, de ce este importanta presiunea din anvelope... Prin faptul ca stim cum sa umflam cauciucurile si sa le punem cum trebuie, deja inseamna ca incepem sa conducem ecologic. Totodata, prin faptul ca stim sa acceleram corect si sa reducem din timp si sa nu franam in ultimul moment, toate acestea inseamna condus ecologic, pentru ca nu se mai uzeaza atatea cauciucuri, frana si atata combustibil.
        Toti clientii nostri, 300 de companii, peste 40 de mii cursanti pana acum, au raportat ca niciunul dintre ei nu a fost implicat in vreun accident cu victime. Si daca ne uitam in statistica nationala, sunt peste cinci milioane de persoane care conduc pe drumuril e publice din Romani a, iar acesti cinci milioane de oameni produc accidente: in medie 2.000 de morti , 1.800 de raniti grav si aproximativ 23 de mii de raniti usor in fiecare an. Daca ne uitam la cei 40.000 de cursanti ai academiei noastre, acestia ar fi trebuit statistic sa produca 17 morti, aproximativ 88 de raniti grav si cateva sute de raniti usor anual. Dar ei produc zero victime.
        Dar, in paralel cu victime zero, ni se raporteaza mereu si economie la mentenanta: la uzura, combustibil , frane, ambreiaje, tot. Iar acest lucru demonstreaza implicit un condus ecologic. De exemplu, OMV Petrom, unul dintre clientii nostri principali, are peste 7.000 de masini si aproximativ 9.000 de soferi si a inregistrat o economie de 1.700.000 de euro pe an fata de ceea ce consuma inainte cu acelasi rulaj si acelasi numar de kilometri. Compania are o economie de 900.000 de euro la asigurare pentru ca soferii s-au dus si au spus ca nu mai fac accidente. Toate companiile cu care colaboram ne raporteaza economie la combustibil si la mentenanta, ceea ce inseamna implicit un condus ecologic.
        Ce principiu important se invata la cursul de conducere defensiva? Se invata ca deplasarea cu masina nu trebuie sa fie confundata cu pilotajul: a conduce inseamna sa te deplasezi de la punctul A la punctul B fara sa ajungi niciodata la limita, iar a pilota inseamna sa te deplasezi de la punctul A la cel B fiind la limita mereu. Cand aduci pilotajul pe strada sau limita, apar accidentele. In primul rand trebuie sa invatam sa ne deplasam eficient si in siguranta.
        Noi, la curs, spunem ca “tu cari viteza cu tine”, ca franarea si accelerarea brusca nu sunt eficiente, ca acestea sunt doar spectacol. Noi predam despre cum sa ne deplasam eficient, ceea ce inseamna si ecologic. Le explicam tuturor ca ii invatam pe cursantii nostri sa se deplaseze in siguranta repede, nu incet. Daca vrei sa mergi incet, poti merge pe jos. Noi te ajutam sa te deplasezi cu masina eficient. Eficienta inseamna siguranta, economie, iar aceasta din urma duce catre ecologie. Dar avem si curs de conducere ecologic, sunt companii - este adevarat, putine - care cer acest lucru.
        Avem capitolul ecologic din cursul de conducere defensiva, un curs in care invatam cum sa fim eficienti, sa nu caram bagaje inutile, cum sa gasim un traseu pe care sa conducem ecologic si sa nu mergem pe traseul cel mai aglomerat doar pentru ca este mai scurt. Sunt lucruri care se fac strict pe domeniul condusului ecologic, dar din pacate la noi astfel de cereri sunt doar strict declarative. Toate companiile declara ca vor sa conduca ecologic, dar dupa aceea revin, spunand ca nu trebuie sa salveze ele lumea.


Articol publicat in Revista Ecologic, martie 2017, paginile 50-54

 

sus

 

 

Interviu Istvan Muzsay: "ECO ANVELOPE si-a indeplinit de fiecare data obiectivele de valorificare a anvelopelor uzate"

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Revista Ecologic noiembrie 2016
Download - articol din ziar (format pdf) 2,5Mb - 5 pagini


        Anvelopele uzate sunt peste tot in lume o mare provocare pentru cei care se ocupa de gestionarea acestui tip de deseu. Daca in urma cu 20-30 de ani ele erau depozitate in cantitati uriase peste tot in lume, in prezent anvelopele uzate fie sunt folosite in industria cimentului drept combustibil alternativ, fie sunt transformate prin reciclare in covoare elastice pentru drumuri sau terenuri sportive. In Romania, societatea care se ocupa de gestionarea acestui tip de deseu este SC ECO ANVELOPE SA. Despre activitatea societatii, dar si despre tendintele mondiale in domeniul reciclarii anvelopelor am vorbit cu Istvan Muzsay, preedintele Consiliului de Administre al ECO ANVELOPE SA, in cadrul unui interviu pe care vi-l prezentam in continuare.

        

ecologic:ECO ANVELOPE este singura organizatie de gestiune a anvelopelor uzate din Romania. Cum a aparut societatea si care au fost cantitatile pe care le-a gestionat in ultimii ani?
         Istvan Muzsay, presedintele Consiliului de Administratie al ECO ANVELOPE SA: ECO ANVELOPE este o societate pe actiuni care a fost infiintata de un grup de societati care au ca obiect de activitate producerea sau comercializarea de anvelope noi. Infiintarea ECO ANVELOPE SA a avut loc imediat dupa aparitia HG nr. 170/2004, cand membrii fondatori au inteles sa actioneze in sensul dezvoltarii durabile si al notiunilor de responsabilitate largita a producatorilor privind implicarea in protectia mediului inconjurator intr-un mod organizat si eficient.
        Cantitatile colectate au fost diferite de la an la an, in functie de evolutia pietei vanzarilor de anvelope in Romania. In 2011 s-au colectat 33.000 de tone, in 2012 -45.000 de tone, in 2013 - 33.000 de tone si in anii urmatori cam la fel. De fiecare data ne-am atins tintele, ceea ce vom face si anul acesta, cand avem un obiectiv de indeplinit de 40.000 de tone.

         ecologic: Ce sisteme de gestiune a anvelopelor uzate exista la nivel european si cum functioneaza sistemul din Romania?
         Istvan Muzsay, presedintele Consiliului de Administratie al ECO ANVELOPE SA: In Europa sunt trei sisteme de gestiune in acest moment: „Responabilitatea extinsa a producatorului”, „Sistemul pietei libere” si „Responsabilitatea guvernamentala cu impunerea de taxe”.
        Sistemul responsabilitatii extinse a producatorului pleaca de la premiza existentei unei reponsabilitati a operatorului economic, care se intinde si dincolo de durata de viata a produsului comercializat.
        Cu alte cuvinte, producatorul are datoria de a se asigura ca produsul intrebuintat si devenit uzat/deseu va fi indepartat intr-o maniera responsabila si sigura, fara impact negativ asupra calitatii mediului. Practic, producatorul este tinut responsabil pentru deseul generat prin consum de clienii sai.
        Astfel, legea fixeaza cadrul legal si atribuie responsabilitati producatorilor si importatorilor de anvelope in a organiza fluxul gestiunii anvelopelor uzate.
        Sistemul acesta se regaseste in numeroase variante, de la functionarea unei singure societati de gestiune a anvelopelor uzate, cum este cazul Portugaliei si Romaniei, la existenta ca in Italia a unor multiple societati de gestiune sau sub forma unor scheme individuale de responsabilitate a producatorului, cum este in Ungaria.
        Aceste societati de gestiune organizeaza, in baza prevederilor legale aplicabile, colectarea si predarea in vederea procesarii a unor cantitati-echivalent de anvelope uzate raportate la volumele de anvelope puse in piata de catre societatile-client. Finantarea sistemului este asigurala prin plata unei contributii de mediu, ecovaloarea, achitata de clienti societatii de gestiune, dar transmisa ulterior pe fluxul comercial al anvelopei pana la consumatorul final. Pentru acesta din urma, sistemul garanteaza transparenta costurilor de mediu prin marcarea vizibila a contributiei aferente pe facturile de vanzare a anvelopelor.
        Pot sa va spun ca la nivel european s-a remarcat clara preferinta a producatorilor de anvelope pentru acest tip de sistem de gestiune, motiv pentru care s-au si organizat corespunzator la nivel local in vederea implementarii prevederilor legale. In acest moment, mai mult de 20 de state europene (cea mai mare parte a tarilor membre UE si Turcia) au adoptat cadrul legislativ necesar implementarii responsabilitatii producatorului pentru organizarea fluxului de gestiune a anvelopelor uzate.
        In tarile in care functioneaza sistemul pietei libere, legislatia fixeaza doar obligatiile in materia getionarii anvelopelor uzate, fara a desemna insa si operatorii responsabili. Acest sistem functioneaza predilect in tari dezvoltate, precum Austria, Elvetia, Germania si Marea Britanie.
        Cea din urma varianta de sistem de gestiune este cea de „tax system”, responsabilitatea guvernamentala cu impunerea de taxe, intalnita de exemplu in Danemarca. Statele europene in care functioneaza acest sistem sunt ele insele responsabile pentru organizarea activitatilor de gestiune a anvelopelor uzate si finanteaza aceste operatiuni prin impunerea unei taxe producatorilor de anvelope, taxa ce se regaseste ulterior la consumatorul final.
        Trebuie subliniat un lucru. Indiferent care ar fi sistemul de gestiune sau pietele in care actioneaza, producatorii si importatorii de anvelope sunt cei care isi asuma responsabilitatea colectarii anvelopelor uzate si a valorificarii acestora in modalitati acceptate si conforme din punct de vedere al legislatiei de mediu.
        Provocarea ramane aceeasi pentru toti, de a asigura recuperarea deseului de anvelope si de a preveni abandonarea acestuia, de a facilita valorificarea la nivel local sau prin exportul de anvelope uzate catre destinatii care asigura acelasi tratament corepunzator al anvelopelor uzate din punct de vedere al legislatiei de mediu si al criteriilor si standardelor impuse prin directive si recomandari la nivel european.

         ecologic: Cum sunt folosite pe plan mondial anvelopele uzate?
         Istvan Muzsay, presedintele Consiliulul de Administratie al ECO ANVELOPE SA: Sistemele de gestiune a anvelopelor uzate care coexista in Europa in acest moment ar putea fi apreciate drept precursoare ale unor bune practici in materie, cu potential de diseminare la nivel global.
        Iar provocarile domeniului, dar si oportunitatile de afaceri care se deschid in aceata zona, depind in egala masura de operatorii economici si de vointa politica a fiecarei tari.
        In unele tari anvelopele uzate sunt valorificate prin coincinerare in fabricile de ciment. In altele se pune accent pe reciclarea lor. Exista o piata potentiala pentru asfaltul cu continut de granule de cauciuc provenite din procesul de reciclare a anvelopelor. O directie insuficient exploatata in Europa deocamdata, dar cu potential si cu valente indiscutabile in ceea ce priveste calitatea si durabilitatea acestui produs. Un covor asfaltic cu elasticitate sporita garanteaza o durata mai mare de viata a caii de rulare. Anvelopele au si alte intrebuintari, cum sunt fabricarea mobilierului stradal sau a materialelor de constructii cu continut de cauciuc.
        Fabricile de ciment sunt deocamdata pentru Romania destintaia prioritara a anvelopelor uzate, iar ECO ANVELOPE SA are o foarte buna colaborare cu acestea. Pe de o parte modalitatea de valorificare prin coincinerare este una recunoscuta, acreditata si acceptata, iar pe de alta parte fabricile de ciment au investit foarte mult in reducerea impactului asupra mediului inconjurator. Este adevarat ca trendul la nivelul Uniunii Europene este sa se puna accent pe recicla re, pe obtinerea de materie prima secundara din anvelopele uzate prin transformarea lor in granule de cauciuc si de aici mai departe.
        Realitatea este ca deocamdata insa in Romania nu exista multi operatori economici care sa faca granulare si nu exista nici o suficienta dezvoltare a unei piete derivate a produselor secundare ce se pot obtine din aceste granule. Spre exemplu, in perioada anilor 2014 - 2015 noi nu am avut reciclare. In prezent, ECO ANVELOPE are un colaborator care face reciclare, dar din pacate nu are si o buna cerere interna pentru aceste granule. Eu sunt optimist si sunt sigur ca acest sector se va dezvolta pentru ca mediul economic se adapteaza la conditiile de piata. Oricum ar fi, noi incercam sa facem ceva, avand in vedere faptul ca pentru anul 2030 la nivel european se doreste sa se puna accent pe reciclare si mai putin pe valorificare prin coincinerare.
        Sistemul gestiunii anvelopelor uzate si prioritar activitatile de reciclare au nevoie peste tot in lume de un suport consistent din partea autoritatilor, prin incurajarea unei ,,politici verzi" de achizitii. Astfel se creeaza premise pentru dezvoltarea de noi piete, este garantata stabilitatea si credibilitatea unui nou domeniu de afaceri, cu incurajarea investitorilor si implicit a cercetarii si dezvoltarii pe aceasta zona de nisa.

         ecologic: Societatea ECO ANVELOPE preia responsabilitatile si pentru anvelopele cu care sunt echipate autovehiculele noi si pentru cele care ajung la Remat?
         Istvan Muzsay, presedintele Consiliului de Administratie al ECO ANVELOPE SA: Exista Legea nr. 212/2015 care se refera la vehiculele scoase din uz. Practic, legislatia anterioara, care a aparut odata cu hotararea noastra de guvern din anul 2004, facea exceptie pentru anvelopele de prima echipare, adica ce era pe masinile duse la Remat, cele patru anvelope plus eventual rezerva, intra in obligatiile dezmembratorilor care trebuiau sa valorifice tot ce scoteau din acele masini. In anul 2015 a aparut o lege noua unde a fost scoasa aceasta exceptie. La elaborare nu am fost invitati pentru a ne prezenta punctul de vedere.
        Este adevarat ca legea nu ne viza pe noi, dar renuntand la respectiva exceptie, se poate interpreta ca aceste anvelope cad in reponsabilitatea sistemului de gestiune a anvelopelor uzate. Eu nu spun ca legea este gresita, ci ca este nevoie de o clarificare.
        Noi colectam informatii de la partenerii din Europa ca sa vedem care sunt sistemele de la ei, cum sunt tratate aceste anvelope si evident incercam sa avem discutii cu autoritatile pentru a clarifica cui revin aceste obligatii.
        Daca consideram ca aceste obligatii stau la clientii nostri, producatorii si/sau importatorii de anvelope, inseamna ca am pune aceasta ecovaloare pentru toate anvelopele care echipeaza masinile produse in tara noastra. Ori aproximativ 80% din acest parc auto pleaca in exterior si acele anvelope nu se tranforma in deseu in Romania . In acest caz, noi incasam niste sume ca sa colectam ceva care nu exista ca deseu in tara.
        Consideram ca este logic sa se aplice aceasta ecovaloare si practic sa se nasca obligatia la cel care construieste masinile. Pentru masinile vandute in Romania se poate pune ecovaloarea, dar pentru cele care pleaca la export nu are sens, pentru ca ele sunt deja vizate de obligatiile de mediu din tara in care ajung, deci ar aparea o dubla taxare.

         ecologic: Credeti ca procesul legislativ ar trebui sa tina cont intr-o mai mare masura de experienta operatorilor, in conditiile in care problematica protectiei mediului a primit o atentie sporita in ultimul timp?
         Istvan Muzsay, presedintele Consiliului de Administratie al ECO ANVELOPE SA: Cu siguranta si cred ca vorbesc in numele tuturor partenerilor fluxului de gestiune al anvelopelor uzate cand spun ca ECO ANVELOPE a dobandit suficienta experienta in ultimii zece ani de activitate pentru a putea avea o contributie valoroasa cu ocazia rundelor de consultari sau in grupurile de lucru cu tematica legislativa.
        Si am un exemplu la indemana pe care as vrea sa vi-l preezint. Ma refer la prevederi care se regasesc in Ordinul de Ministru nr. 578/ 2006 si unde consideram ca argumentele noastre ar putea sprijini introducerea unei abordari juste si coerente. Daca dispozitiile in discutie stabilesc instituirea de obligatii in ce priveste gestionarea anvelepelor uzate pentru producatorii locali de anvelope de la momentul celei dintai distribuiri a anvelopelor pe piata locala, depozitarea in vederea vanzarii fiind astfel permisa si exceptata de la impunerea de obligatii , reglementarea obligatiilor importatorilor care uzeaza de facilitati similare de depozitare nu beneficiaza de o ilustrare la fel de concisa, care sa o plaseze in afasra oricarei posibilitati de interpretare.
        Operatorii economici ai zilelor noastre se adapteaza constant la nevoile in continua schimbare ale consumatorilor si la tendintele pietei. Orice cerere trebuie satisfacuta prompt , iar livrarile rapide sau intarziate ale produselor pot fideliza clientii ori dimpotriva. Depozitarea le permite astfel comerciantilor de anvelope sa raspunda mai bine nevoilor clientilor.Si se infiinteaza in acest scop depozite regionale destinate sa deserveasca mai multe tari . Iar importurile intr-un asemenea depozit regional sunt intr-o mare masura destinate reexportului, astfel incat ar fi corect ca instituirea de obligatii de mediu sa vizeze doar anvelopele care se pot transforma in deseu pe teritoriul tarii noastre, nu si volumele reexportate.
        Acesta este doar un exemplu al unei situatii operationale din piata de profil, a carei profunda cunoastere si prezentare de catre ECO ANVELOPE ar putea oferi autoritatilor reperele necesare pentru a putea legifera mai concret si mai aplicat.Arata/Ascunde tot articolul
Articol publicat in Revista Ecologic, noiembrie 2016, paginile 34-38

 

sus

 

 

Un nou director la Eco Anvelope SA

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Revista Ecologic nr.134 - mai 2016
Download - articol din ziar (format pdf) 1,2Mb - 1 pagina


        Din luna mai a acestui an, societatea de transfer de responsabilitate Eco Anvelope SA are un nou director general. Acesta este Liviu Buzeţelu, absolvent al Facultăţii de construcţii de aeronave, promoţia 1988. El a lucrat până în anul 1989 la fabrica de elicoptere din Braşov, apoi în Bucureşti la IMGB, unde s-a ocupat de proiectarea şi execuţia de turbine energetice. Din anul 1993 a trecut în domeniul vânzărilor şi al managementului, deţinând din anul 1996 numai funcţii de director general în mai multe firme străine. Eco Anvelope este o societate pe acţiuni care reuneşte cei mai mari producători şi importatori de anvelope din România şi este singura societate care preia responsabilităţile în ceea ce priveşte colectarea şi valorificarea anvelopelor scoase din uz. Membrii fondatori ai Eco Anvelope SA sunt: SC CONTINENTAL AUTOMOTIVE PRODUCTS SRL, SC GOOD-YEAR DUNLOP TIRES ROMÂNIA SRL, SC MICHELIN ROMÂNIA SA, SC PIRELLI SA.Articol publicat in Revista Ecologic, anul XIII, nr.134, 2016, pagina 6

 

sus

 

 

„Trebuie clarificată forma de preluare de responsabilităţi"

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Revista Ecologic nr.120 - martie 2015


              Eco Anvelope este o societate pe acţiuni care reuneşte cei mai mari producători şi importatori de anvelope din România şi este singura societate care preia responsabilităţile în ceea ce priveşte colectarea şi valorificarea anvelopelor scoase din uz.
             Directorul general al SC Eco Anvelope SA, Brabete Florin, ne-a făcut o prezentare a activităţii societăţii pe care o conduce şi o prezentare a problemelor din domeniul preluării de responsabilităţi în cadrul unui interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.         Ecologic: Vă rog să îmi daţi pentru început câteva date. Care este numărul de clienţi pe care îi are în prezent societatea Eco Anvelope şi ce cantitate de anvelope a fost gestionată în primul trimestru?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: La începutul acestui an, numărul total al clienţilor Eco Anvelope, al celor care au ales transferul de responsabilitate pentru anul în curs este de 120. Pentru aceşti 120 clienţi cantitatea totală preluată prin transferarea responsabilităţii este de aproximativ 32.000 de tone. Iar în primele trei luni ale anului acesta Eco Anvelope a gestionat o cantitate de aproximativ 7.500 de tone de anvelope uzate.

         Ecologic: Care sunt problemele cu care se confruntă o societate de preluare de responsabilităţi în România?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: O problemă care se cere rezolvată cu prioritate, o constituie actualizarea şi armonizarea HG nr. 170/2004, în concordanţă cu legislaţia europeană şi românească actuală. Hotărârea a intrat în discuţie la Ministerul Economiei pe la începutul anului 2014, apoi a ajuns la Ministerul Mediului. Aşteptăm constituirea grupului de lucru pentru a dezbate pe larg aceste probleme. Discuţiile sunt mari pe această Hotărâre de Guvern. Am putea scrie pagini cu privire la modificările ce trebuiesc aduse, începând de la definiţii până la obligaţii.
         Eu întotdeauna am susţinut coroborarea legislaţiei pentru toate societăţile de preluare de responsabilităţi din domeniul deşeurilor nepericuloase. Este adevărat că Eco Anvelope este autorizată de Ministerul Economiei, dar la fel de bine putea să fie autorizată de Ministerul Mediului. Spun asta pentru că toţi colaboratorii noştri sunt autorizaţi de Ministerul
         Mediului. Colectori, reciclatori, valorificatori, transportatori, toţi sunt autorizaţi de Ministerul Mediului. Noi avem o colaborare foarte bună cu Ministerul Economiei, chiar înfiinţarea societăţii Eco Anvelope a fost o iniţiativă a Ministerului Economiei. Este adevărat că există o latură economică în orice industrie legată de deşeuri, dar toate activităţile care trebuie prestate în vederea realizării ţintelor de gestionare se supun legislaţiei de mediu.
         O altă problemă a noastră este inexistenţa unui registru al importatorilor de anvelope, un registru în care ei să declare că sunt importatori şi, mai ales, modul în care îşi îndeplinesc obligaţiile, prin transfer sau individual. în prezent importatorii nu sunt obligaţi să se înregistreze la agenţia de mediu. Dacă un importator de anvelope nu face colectare, nu face valorificare, atunci el nu e obligat să facă nici o declaraţie. Acest registru ar trebui făcut pentru toate tipurile de deşeuri pentru toate societăţile de preluare a responsabilităţilor.
         Apoi, eu cred că trebuie clarificată şi forma de organizare a societăţilor de preluare de responsabilităţi. Sunt ele SA, sunt SRL sau sunt ONG? şi mai ales, cine sunt acţionarii? Importatorii şi producătorii? Sau operatori de salubritate, colectori şi valorificatori?!

         Ecologic: Credeţi că ar fi bine ca din Consiliul de administraţie al societăţilor de preluare de responsabilităţi să facă parte şi un reprezentant al ministerului de resort?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Da, cred că ar trebui să existe în cadrul Consiliului de administraţie al societăţii de preluare de responsabilităţi şi un reprezentant al ministerului care autorizează respectiva societate. Ar fi bine pentru transparenţă, pentru îndepărtarea oricăror neînţelegeri referitoare la desfăşurarea activităţii societăţii. De asemenea, ar trebui stabilit clar ce trebuie făcut cu profitul obţinut din activitatea societăţii. Mai mult să se dea o direcţie clară în acest sens. Pentru acţiuni de conştientizare ar trebui să se prevadă un anumit procent din cifra de afaceri care să se ducă obligatoriu spre acest segment.
         Noi am aşteptat să apară HG-ul de autorizare pentru ca apoi să putem interveni pe normele de aplicare. Dar HG-ul nu a ieşit încă şi a mai trecut un an în care nu am auzit că s-ar fi discutat pe acest proiect. Eu consider că ar trebui să existe o singură comisie care să ne autorizeze sau să ne avizeze pe toţi, pe toate societăţile de gestiune, şi din care să facă parte personal calificat care să ştie cu adevărat cum funcţionează o societate de preluare de responsabilităţi.
         De obicei nici nu se ştie cine face parte din aceste comisii. Se trimite la minister un dosar, după care urmează un schimb de corespondenţă cu alte solicitări de documente, cu eventuale clarificări etc.

         Ecologic: Cum comentaţi faptul că unele organizaţii de preluare de responsabilităţi sunt societăţi comerciale, iar altele sunt organizaţii non-profit?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: La momentul apariţiei societăţii Eco Anvelope în 2004 s-a stabilit un prag minim de 30% din piaţă pentru înfiinţarea unei societăţi de preluare de responsabilităţi. Acum, cu siguranţă că acest procent va fi considerat a fi o barieră în calea concurenţei, va fi scos şi va fi posibilă apariţia în domeniu şi a altor societăţi de gestiune a anvelopelor uzate. Cei care fac legea ar trebui să respecte criteriile actuale, mai puţin procentul de 30%, în sensul că societate de gestiune poate să fie orice societate care are ca acţionari importatori de anvelope şi care respectă criteriile de autorizare.
         Nu poate fi acţionar la o asemenea societate - cum o fi ea, SA, SRL, ONG - un colector sau un valorificator. Pentru că ei au interese divergente. Un colector sau un valorificator va urmări să facă profit, nu să gestioneze un flux. O altă condiţie ar trebui să fie obligativitatea ca societatea respectivă să se organizeze la nivel naţional. Dacă o societate are de gestionat o cantitate mică de 1000 de tone, de 2000 de tone, ea nu îşi poate permite să se organizeze la nivel naţional. Nu-şi permite colaboratori în toate judeţele. Va apărea bătălia pe anumite zone. în Bucureşti, unde colectarea nu este o problemă, vor acţiona zece societăţi de preluare a responsabilităţii. Iar în Vaslui va fi una singură, care va avea alte costuri. şi de aici va apărea o diferenţă de tarif. Cred că ar trebui să existe şi un nivel minim de preţ sub care nu se poate face gestiunea. Fiindcă sub o anumită valoare a costului real se fac doar hârtii şi altceva nimic.

         Ecologic: Ce cantitatea de anvelope se pune pe piaţă în România? Credeţi că vor apărea şi alte organizaţii de preluare de responsabilităţi în acest domeniu?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Aceasta este o mare problemă. Cate anvelope se pun pe piaţă? şi cât se gestionează?
         Doar Agenţia Naţională de Protecţia Mediului ne poate spune, dar şi aici se cunosc doar cantităţile raportate. Cei care importă şi nu raportează nu sunt identificaţi, dar cantităţile respective vin să genereze deşeu în piaţă, deşeu care trebuie gestionat de cineva. Pe banii cui? Cine plăteşte pentru cantitatea de deşeu excedentar care se regăseşte în piaţă? şi mai ales, cine este obligat să facă gestiunea acelei cantităţi? în afară de Eco Anvelope, mai sunt importatori care-şi îndeplinesc obligaţia singuri. şi aici ar trebui definit, ce înseamnă aceasta? Te autorizezi pentru colectare, faci colectare, transferi altuia colectarea?
         Fiindcă aşa se face de obicei. Un importator se autorizează pentru colectare, dar el nu face colectarea, o transferă către un colector, care-i furnizează nişte documente acoperitoare. Din punct de vedere al fluxului de documente e perfect legal, dar ca şi practică nu este în regulă, fiindcă se ajunge ca un colector să facă concurenţă neloială societăţii de gestiune. El face cam acelaşi lucru pe care-1 face societatea de gestiune, dar fără a fi autorizat şi controlat de Ministerul Economiei, sau mai nou de Fondul pentru Mediu, şi fără a avea obligaţia de a fi prezent în întreaga ţară, etc.
         El, colectorul, îşi permite astfel să plătească pentru deşeu, cu toate că anvelopa este un deşeu cu valoare negativă.
         Nu cred că vor apărea alte societăţi de preluare de responsabilităţi. Dacă legislaţia va fi una corectă şi eu cred că aşa va fi, se va înţelege că nu-şi prea mai au rostul alte societăţi.
         Care ar fi scopul acestor organizaţii?
         Având în vedere că ele ar trebui să fie organizate şi să acţioneze în acelaşi mod ar trebui oare să facă gestiune cu un preţ mai mic? Da, dar asta se poate întâmpla numai dacă se măreşte volumul de anvelope şi la Eco Anvelope. Putem scădea ecovaloarea în momentul în care creşte volumul, pentru că cheltuielile de regie, cheltuielile fixe se distribuie altfel pe o cantitate mai mare.
         Oricine va veni şi va gestiona mai puţin, cu acelaşi număr de salariaţi, va avea cheltuieli mai mari. Pentru că cheltuielile fixe vor reprezenta un procent mai mare decât al nostru pe tonă.
         Ce câştigi dacă faci o societate de gestiune? Ai numai obligaţii. în plus se vor confrunta cu aceleaşi probleme cu care ne confruntăm şi noi, cu neplata, cu lipsa încasărilor la termen... Noi credeţi că încasăm sută la sută din cât facturăm? Avem procese, avem rezilieri de contracte şi aşa mai departe.

         Ecologic: Se reciclează anvelopele scoase din uz? şi cât se valorifică energetic?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: în Legea gestionării deşeurilor se spune că anvelopele uzate ar trebui să ajungă cu prioritate spre industria de reciclare a deşeurilor. Da, dar nu se spune că este şi obligatoriu. Nimic nu merge pe principiul că este prioritar. Va merge dacă va fi obligatoriu sau dacă reciclarea anvelopelor va fi susţinută, fie printr-un program, fie printr-o subvenţie.
         Nu există nici ţinte şi nu există nici facilităţi care să recicleze anvelopele.
         Există cereri sporadice, sezoniere, de granule de anvelope. Piroliza este o metodă acceptată de reciclare a anvelopelor, dar este o metodă care se află încă în faza de pionierat. Sunt câteva instalaţii în România, dar care au capacităţi mici, de maximum 1000 de tone pe an, iar tehnologia este una învechită şi rudimentară.
         In contrapartidă, industria de ciment a investit în infrastructură şi a reuşit să ofere servicii de coincinerare pentru toate tipurile de deşeuri. Ei pot valorifica energetic cantităţi de anvelope uzate, până la de trei ori mai mari decât putem noi furniza.

         Ecologic: Atingerea ţintelor de gestionare a deşeurilor de anvelope este o problemă pentru Eco Anvelope?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Nu! Până în acest moment nu avem vreun semnal în acest sens. şi anul trecut ne-am confruntat cu o situaţie paradoxală. Avem anvelope în piaţă mai multe decât am avea nevoie. Există deşeu în piaţă mai mult decât avem noi de colectat şi de gestionat. Fiindcă există import second hand, există import pe persoană fizică, care nu se gestionează. Anvelopele second hand aduse se uzează într-un timp mai scurt decât o anvelopă nouă. De aici un aflux de deşeuri în piaţă. Prin urmare nu avem niciun fel de problemă în atingerea ţintelor. Ba mai mult, colectorii ne cer să mărim cantităţile pentru că ei la rândul lor sunt solicitaţi să ridice de la generatorii cu care au contract cantităţi de deşeuri mai mari decât necesarul nostru. Spun „necesar" pentru că noi estimăm cantităţile de deşeuri ce ar trebui colectate, funcţie de cantitatea de anvelope care s-a pus în piaţă de către clienţii noştri şi nu în funcţie de totalul pieţei.

         Ecologic: Când devine o anvelopă deşeu, care este profilul minim pe care-l poate avea o anvelopă pentru a putea fi folosită?
         Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA: Gradul de uzură acceptat, este o altă problemă. în legislaţia noastră o anvelopă nu mai e corespunzătoare dacă are sub un milimetru virgulă... Ori asta înseamnă că e o pingea. şi Germania este în Uniunea Europeană şi la ei profilul minim acceptat este de 4 mm. La noi de ce nu poate să fie să spunem de 3 mm în loc de 1,6 mm!
         E vorba de legislaţia noastră internă şi de grija pe care o avem noi pentru şoferi şi pietoni. De ce nu se impune o normă de acest fel? Pentru a proteja importul de anvelope second hand, pentru a proteja specula?
         Totul depinde de Ministerul Transporturilor şi de cei care sunt implicaţi în elaborarea normelor de siguranţă a circulaţiei rutiere, fiindcă ei sunt cei care pot lua o decizie în sensul reducerii sau creşterii adâncimii profilului căii de rulare.
         In plus România poate deveni din importator un exportator de anvelope. şi Franţa, şi Italia generează un volum mare de anvelope care au încă un coeficient de utilizare ridicat şi care este exportat în ţări din Africa, în România şi în alte ţări în care legislaţia permite acest lucru. De ce suntem noi importatori de deşeuri în loc să fim exportatori?
         Dar asta este o altă discuţie, pentru că este o problemă generală, a tuturor tipurilor de deşeuri, care ar trebui să fie tratată la nivel naţional pentru că din 2016 se vor putea introduce în ţară, fără notificare, deşeuri nepericuloase, în vederea depozitării sau valorificării!

Arata/Ascunde tot articolul
Articol publicat in Revista Ecologic, anul XII, nr.120, 2015, paginile 34-37

 

sus

 

 

Interviu - "The Diplomat Bucharest"

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia The Diplomat Bucharest - 02.02.2014


              Eco Anvelope predicts 15 percent drop in business for 2014


        SC Eco Anvelope SA este singura organizaţie de preluare de responsabilităţi din domeniul gestionării anvelopelor uzate din România. Eco Anvelope s-a înfiinţat în anul 2004 şi a avut ca membri fondatori firme mari din domeniu, prezente în România: Continental, Automotive Products, Goodyear, Dunlop, Michelin, Pirelli şi Tofan Grup.
        Pentru a afla care sunt preocupările şi problemele pe care le întâmpină această organizaţie de preluare de responsabilităţi am stat de vorbă cu directorul executiv al societăţii Eco Anvelope, Florin Brabete


        By law, 80 percent of the tires brought onto the market by producers must be collected and recovered properly. Eco Anvelope was established in 2004 by major tire producers such as Continental Automotive Products, Michelin Romania and Pirelli in order to shoulder their responsibility and meet the target. The tire market is currently decreasing due to the poor economic climate and the trend is likely to continue. In 2013, Eco Anvelope collected and recycled 33,000 tonnes of tires, a 20 percent drop compared to the previous year. Moreover, the organization expects to see the same scenario this year, with the figure reaching 28,000 tonnes, a 15 percent decrease.
        
        "Because of the declining collection and recovery of tires, we face a situation in which there is a lot more tires on the market than we actually need," Florin Brabete, the general manager of Eco Anvelope, tells The Diplomat-Bucharest. "Furthermore, the second-hand market has grown. While the average lifespan of a new tire is five years, a second-hand one can be used for five, six months.
        So it quickly becomes waste."
        
        Eco Anvelope collaborates with 30 working points, thereby covering the whole country. They collect the waste and transport it to the recovery operators. The used tires are recovered in three ways: by recycling, obtaining crumb rubber that can be used for playgrounds, by using them as they are for different activities (landfill construction or shooting ranges on a railing behind targets) or by co-incineration at local cement plants. "In Romania, the crumb rubber recyclers are few, because the demand for such material is low, while the investment is this process is high," says Brabete. "Crumb rubber can be used in the production of technical articles, embedded into the rubber used in the manufacture of carpets and belts for conveyor belts. Moreover, it can be used for asphalt production, ensuring a rapid thawing and reducing the braking distance and the noise. It is expensive, but we have to keep in mind its advantages and long lifespan."
        
        Asked how Romania's waste management system could be improved, the general manager replied that the implementation of a unitary system would be a solution. "We have to better identify the importers, producers and those responsible for the collection and recovery of waste. At the moment, there is no such system for all the waste," he concludes. Eco Anvelope posted a EUR 2.6 million turnover last year, and estimates EUR 2.2 million by the end of 2014.
        
        
        http://www.thediplomat.ro/articol.php?id=4647

Arata/Ascunde tot articolul
Articol publicat in The Diplomat Bucharest, 02.02.2014

 

sus

 

 

Interviu - "ANVELOPE UZATE" - Granulele de cauciuc

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia Ecologic nr.92, noiembrie 2012
Download - articol din ziar (format pdf) 1,2Mb - 3 pagini         "Ne dorim ca granulele de cauciuc să fie înglobate şi în mixturi asfaltice"
        SC Eco Anvelope SA este singura organizaţie de preluare de responsabilităţi din domeniul gestionării anvelopelor uzate din România. Eco Anvelope s-a înfiinţat în anul 2004 şi a avut ca membri fondatori firme mari din domeniu, prezente în România: Continental, Automotive Products, Goodyear, Dunlop, Michelin, Pirelli şi Tofan Grup.
        Pentru a afla care sunt preocupările şi problemele pe care le întâmpină această organizaţie de preluare de responsabilităţi am stat de vorbă cu directorul executiv al societăţii Eco Anvelope, Florin Brabete
        


        Ecologic: Cum este anul 2012 pentru producătorii şi importatorii de anvelope?
        Florin Brabete, directorul executiv al SC Eco Anvelope SA: Situaţia din anul 2012 a fost una proastă, ceea ce a dus la scăderea cantităţii de anvelope puse pe piaţă. Toate aceste lucruri s-au întâmplat pe de-o parte din cauza situaţiei economice, iar pe de altă parte din cauza faptului că nu au început ninsorile până acum, ceea ce a determinat întârzierea schimbării anvelopelor de vară cu cele de iarnă, spre perioada noiembrie-decembrie. Prin urmare, estimăm că în anul 2013 vom avea de colectat cu aproximativ 30% mai puţin decât în anul 2012, ceea ce înseamnă cam 32.000 de tone, poate 34.000 de tone cel mult de anvelope colectate. Sigur că rămâne de văzut cum vom regăsi acele anvelope, asta în cazul în care nu au fost vândute, acestea nu vor exista ca deşeuri pe piaţă în anul 2013.
        
        Ecologic: Cum vedeţi piaţa anvelopelor "second hand" care intră în ţară în cantităţi apreciabile?
        Florin Brabete, directorul executiv al SC Eco Anvelope SA: Anvelopele "second hand" sunt o problemă din toate punctele de vedere, iar eu nu sunt poate cel mai în măsură să fac aprecieri la calitatea acestor anvelope şi de aceea o să mă rezum ca un simplu participant în trafic, ca o simplă persoană posesoare de autoturism. O anvelopă "second hand" nu este bună pentru siguranţa circulaţiei, mai bine spus ea pune în pericol viaţa şi siguranţa participanţilor la trafic.
        
        Ecologic: Dar din punct de vedere financiar cum vă afectează această piaţă a anvelopelor "second hand"?
        Florin Brabete: Din punct de vedere financiar, pot să spun că avem câţiva clienţi care sunt importatori de anvelope de acest gen, care au conştientizat obligaţiile pe care le au. Ei au venit şi au optat pentru transferul de responsabilitate. Dar din punct de vedere concurenţial, aş putea spune că avem o problema cu a1ţi comercianţi de "second hand". Ei aleg să îşi îndeplinească singuri obligaţiile, dar nici acest lucru nu ar fi o problemă, însă ei generează foarte multe deşeuri. Eu sunt convins că multe din aceste anvelope sunt aduse fără acte, iar dacă nu sunt vândute după o anumită perioadă de timp, ei se debarasează de acele anvelope într-un mod necorespunzător. şi anume pur şi simplu sunt aruncate sau sunt introduse în circuitul nostru de colectare, printr-o vulcanizare şi acestea vor apărea ca fiind generate de acolo. Noi ne-am înfiinţat ca să colectăm deşeurile generate în vulcanizări, în parcurile auto şi în niciun caz pe cele pe care unii le aruncă noaptea pe câmp. Sistemul în care aceştia îşi îndeplinesc obligaţiile nu cred că este unul ortodox, fiindcă ei nu-şi îndeplinesc în condiţii legale aceste obligaţii.
        
        Ecologic: Cum s-a dezvoltat piaţa valorificării deşeurilor de anvelope?
        Florin Brabete: Anul acesta am avut un procent destul de mare de valorificare materială, nu mai ştiu exact, dar am urcat spre 30%. Acest lucru s-a întâmplat pentru că a existat o cerere foarte mare de produs reciclat în piaţă. Au avut loc mai multe activităţi de tipul: amenajarea de parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport şi alte spaţii de genul acesta.
        Granulele de cauciuc obţinute din anvelopele uzate se pot utiliza sub două forme: pavele, covor prefabricat sau mai nou s-a perfecţionat o tehnologie de turnare a materialului direct la faţa locului. La noi în ţară sunt societăţi care se ocupă cu acest tip de activitate şi am observat că au fost cerinţe masive în această direcţie, de sute de tone lunar, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp. Am avut ocazia să vad un astfel de teren de sport, acesta avea 2 cm grosime de granulă, ceea ce conferă o altă textură sau structură a terenului.
        De asemenea, noi am fost înştiinţaţi că unul dintre valorificatorii noştri pe partea de reciclare, Artego SA Târgu Jiu nu mai doreşte anvelope uzate, ceea ce poate însemna că nu mai fac produsele pe care le făceau până acum din cauciuc regenerat din granulele de anvelope, ori probabil au alta sursă de materie primă.
        Din acest punct de vedere este o problemă, pentru că valorificatorii mei sunt împărţiţi optim din punct de vedere geografic, astfel încât să facem transportul pe principiul proximităţii, să facem colectarea în proximitatea valorificării. Să nu fie nevoie să transport anvelopele mai mult de 150-200 de km, pentru că acestea nu sunt rentabile la transport ca volum, ele sunt voluminoase şi cu greutate mică. Iar acum ne-a dispărut un valorificator important dintr-o zonă a ţării.
        
        Ecologic: în Nordul ţării, în Transilvania, cum vă descurcaţi?
        Florin Brabete: în Nordul ţării iar avem o problemă, este o zonă cam descoperită, în condiţiile în care un producător de ciment nu mai lucrează cu noi. Oricum, nu sărim peste 200 de km la transportul în zonele respective.
        Pe partea de valorificare termoenergetică, sigur că lucrăm cu societăţi1e de ciment care sunt reprezentate bine în teritoriu, au puncte de lucru, chiar unii dintre ei şi-au făcut şi alte puncte de preluare. Deci practic le preiau din Bucureşti şi le transportă ei. Astfel am eliminat o alta componenta a transportului. Sigur că îmi doresc să apară cât mai mulţi valorificatori de toate felurile, de aceea tot căutam soluţii pentru implementarea unor instalaţii de piroliză, dar din păcate până acum nu s-a dovedit niciuna fiabilă, care să performeze. Tot ceea ce s-a încercat până acum a fost să se aducă instalaţii artizanale, dar toate în faza de pilot şi care s-a dovedit că nu pot să asigure o reciclare la capacităţi sustenabile pentru noi.
        
        Ecologic: Ce înseamnă în cifre capacităţi sustenabile?
        Florin Brabete: Este mai greu să spun cum colectăm zilnic, pentru că lucrurile sunt diferite de la o zi la alta. Daca îţi permite instalaţia, se poate lucra şi în trei schimburi într-o zi sau non-stop. Daca instalaţia este performantă, poţi să ai flux continuu şi să faci 30 de mii de tone pe an. Dar oricând poate să apară o instalaţie de 30 de tone pe zi adică în jur de trei camioane.
        Valorificarea ar mai fi şi introducerea granulelor de cauciuc în mixturile asfaltice, dar nici acest lucru nu se face.
        
        Ecologic: Aţi încercat să implementaţi această tehnologie, prin partenerii pe care îi aveţi?
        Florin Brabete: Nu noi trebuie să facem acest lucru, aici este vorba despre un cerc vicios. în mod normal introducerea în mixtura asfaltică a granulelor de cauciuc ar trebui să plece de la proiectarea drumurilor. Proiectantul trebuie să spună ce fel de tip de beton se foloseşte, ce fel de tip de infrastructură şi multe altele.
        
        Ecologic: Această tehnologie ar trebui aplicată în special în anumite zone geografice?
        Florin Brabete: în primul rând s-a demonstrat în alte ţări, nu la noi, că datorită introducerii granulei în covorul asfaltic se ridică temperatura de îngheţ, astfel încât drumul nu îngheaţă şi nu se formează pelicula de polei. Mai bine spus creşte aderenţa, carosabilul nu îngheaţă, se drenează mai repede de apă şi se reduce foarte mult zgomotul. Există după cum vedeţi patru avantaje mari pe care eu le consider a fi destul de importante.
        
        Ecologic: Asfaltarea drumurilor din oraşe cu astfel de mixtura ar fi o opţiune?
        Florin Brabete: Pe lângă avantajele menţionate mai devreme, mai este şi reducerea distanţei de frânare, prin faptul că aderenţa carosabilului este mai bună. Asta înseamnă că poate fi folosit şi în zonele unde sunt instituţii de învăţământ, instituţii publice. Zgomotul, siguranţa circulaţiei, reducerea spaţiului de frânare sunt aspecte foarte importante. Daca aţi observat unele treceri de pietoni din zonele cu instituţii de învăţământ sunt făcute cu granule, dar sunt covoare aplicate cu liant şi nu este aceleaşi lucru ca atunci când sunt introduse în asfalt, pentru că atunci aceste granule se încălzesc şi se topesc, se vor încorpora altfel cu restul elementelor.
        In alte ţări tehnologiile de înglobare în mixturile asfaltice a granulelor de cauciuc au început să ia amploare. Eu nu spun că mixtura care utilizează granulele este ieftină, dar sigur îi creşte durata de viaţă. O granulă de calitate, o granulă de o anumită dimensiune costă până la 150 de euro pe tonă.
        

Arata/Ascunde tot articolul
Articol publicat in Publicatia Ecologic, anul 9, nr.92, noiembrie 2012, paginile 46-48

 

sus

 

 

Simpozionul "Anvelope uzate - legislaţie şi practica"

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia Salubritatea nr.4 (44) 2012
Download - articol din ziar (format pdf) 1Mb - 2 pagini        SYMPOSIUM "USED TYRES - LEGISLATION AND PRACTICE"

       Eco Anvelope, Romanian company for the management of the used tires flow, has organized a symposium (November, 24th, 2012) in which were presented the results of the activities performed in 2010 (62,736 tones of new tires on the Romanian market, 41,516 tones new tires from the Eco Anvelope clients, from which 26,780 tones used tires has been managed through energy recovery and the rest by material recovery).

       Miercuri 24 noiembrie 2012 a avut loc în cadrul generos oferit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", din Bucureşti, Simpozionul "Anvelopele uzate - Legislatie şi practică", organizat de Eco Anvelope S.A., singurul jucător pe această piată, care preia responsabilitatea producătorilor şi a celor ce prezintă pe piată aceste produse în domeniul colectării şi valorificării anvelopelor uzate, conform obligaţiilor ce decurg din HG 170/2004.
        Un prim obiectiv al acestei societăţi evidenţiat şi de Directorul Direcţiei Politici Industriale, din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, domnul Călin Istrătoiu, este acela de a neutraliza riscul de mediu pe care îl pot constitui anvelopele uzate. Astfel în 2010 au fost puse în piaţa din România, conform MECMA, 62736 tone de anvelope, dintre care clienţii Eco Anvelope au pus 41516 tone, iar din acestea au fost gestionate 26780 tone, prin valorificare energetică 26158 tone şi materială 622 tone, colectându-se în medie lunar 2,234 tone, iar pentru acest an se preconizează 3875 tone.
       Domnul Florin Brabete, Directorul General Executiv al SC ECO ANVELOPE SA a prezentat pe larg modul de funcţionare al sistemului pus la punct de societate care cuprinde 3 colectori cu 20 de subcontractanţi, 4 centre de valorificare materiale şi peste 4700 de puncte de colectare.
        De asemenea, au fost evidenţiate câteva din principalele probleme întâmpinate în activitate, şi anume: creşterea constantă a preţului combustibililor, traficul care îngreunează eficienţa colectărilor, creşterea costului energiei care duce la creşterea costurilor activităţilor de reciclare, cererea scăzută de pulberi şi pudrete şi de produse fabricate din cauciuc reciclat, refuzul primirii anvelopelor uzate de la utilizatori, impunerea costurilor suplimentare în vederea primirii sau ridicării anvelopelor nereutilizabile.
        Pentru contracararea acestor probleme, SC ECO ANVELOPE SA propune un set de măsuri care vor asigura şi optimizarea sistemului prin:
        • Dezvoltarea pieţei produselor rezultate în urma reciclării anvelopelor;
       • Controale eficiente ale instituţiilor statului în vederea asigurării respectării legislaţiei de către toate părţile implicate;
        • Creşterea gradului de conştientizare în rândul agenţilor economici situaţi pe lanţul de distribuţie al clienţilor Eco Anvelope în scopul garantării întoarcerii anvelopelor uzate în sistem.
       Desigur că numărul mare de prezentări precum şi asistenţa numeroasă, aproape 80 participanţi au condus în final la reuşita acestei manifestări, care s-a bucurat de aprecieri din partea tuturor celor prezenţi.
        

Arata/Ascunde tot articolulArticol publicat in Publicatia Salubritatea nr.4 (44) 2012, paginile 14-15

 

sus

 

 

Simpozionul "Gestionarea anvelopelor uzate – reglementări, provocări, bariere, optimizări, soluţii"

 

 

Mamaia, Simpozionul “Gestionarea anvelopelor uzate”, 01-04 august 2012.

      Poze realizate la simpozionul “Gestionarea anvelopelor uzate – reglementari, provocari, bariere, optimizari, solutii”, organizat la Complexul Unita din Mamaia, in perioada de 01-04 august 2012.

        Mamaia, Simpozionul “Gestionarea anvelopelor uzate”, 01-04 august 2012.

 

sus

 

 

" Societatea Eco Anvelope - principii de funcţionare."

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia Ecologic nr. 80, noiembrie 2011
Download - articol din ziar (format pdf) 1,1Mb - 1 pagina        Eco Anvelope este singura societate de preluare de responsabilităţi din domeniul anvelopelor scoase din uz din România. După ce s-a impus prin lege dotarea tuturor autovehiculelor cu anvelope specifice anotimpului rece, au apărut o serie de neînţelegeri în ceea ce priveşte modul în care funcţionează aceasta societate.


        Florin Brabete, directorul general al SC Eco Anvelope SA, a făcut o scurtă prezentare a modului în care societatea funcţionează: „Trebuie să spun din nou, după al şaptelea an de la înfiinţare, că încă exista societăţi şi instituţii care nu au înţeles modul de funcţionare a sistemului de preluare a responsabilităţii de colectare şi valorificare a anvelopelor uzate de la operatorii care pun în piaţă anvelope noi sau second hand.
        Societatea Eco Anvelope nu a beneficiat şi nu beneficiază de subvenţii de niciun fel de la niciun minister, de la niciun fond, fie el de mediu sau nu, şi nici de fonduri europene. Suntem finanţaţi de operatori (producători şi importatori) care au optat să transfere responsabilitatea către Eco Anvelope, fiind plătiţi de către aceştia doar pentru cantităţile pe care le realizăm în numele lor. Ca sa exemplific, daca într-o luna am colectat şi valorificat 100 de tone de anvelope, suntem plătiţi doar pentru acea suta de tone, indiferent de cat este de mare obligaţia lor. Daca am avea de realizat 1000 de tone iar noi am colectat şi valorificat 100 de tone, doar acea suta este achitată de către ei.
        În momentul în care noi ne-am îndeplinit obligaţiile faţă de aceştia, adică ne-am realizat cantităţile contractate cu noi, aceştia nu mai plătesc nici un alt leu. Activitatea de colectare va fi continuată de către noi, iar cheltuielile vor fi acoperite din resurse proprii, din profitul obţinut în anii anteriori, pentru că eventualul profit obţinut de Eco Anvelope nu este distribuit sub forma de dividende acţionarilor săi.
        Valoarea serviciilor Eco Anvelope reprezintă aproximativ o şesime din valoarea penalităţii la Fondul pentru Mediu, penalitate care este de 2000 lei pe tonă.
        Valoarea serviciilor Eco Anvelope este cu mult mai mică. Ecovaloarea plătită de cetăţean este şi ea cat se poate de mică, iar ea reprezintă doar acoperirea costurilor de colectare, de transport, de valorificare şi de funcţionare ale societăţii Eco Anvelope. Această ecovaloare este revizuită an de an şi este adaptata doar in cazuri excepţionale, odată cu creşterea semnificativa a costurilor carburanţilor, în principal.
        Din statisticile deţinute de noi, referitoare la nivelul de colectare şi valorificare în România, societatea Eco Anvelope reprezintă cam 46% din totalul colectat şi valorificat in România. Mergând mai departe putem spune că producătorii şi importatorii care au optat pentru transferul de responsabilitate către Eco Anvelope ar deţine o cotă de piaţă de aproximativ 50%.
        Creşterea activităţii Eco Anvelope a fost în 2011 de 26% faţă de 2010, aceasta datorită creşterii cantităţii de anvelope puse pe piaţă la nivelul anului 2010.
        Estimările privind creşterea între 2011 şi 2012 ar însemna cam 15%, totul pe fondul intrării în vigoare a legii pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, ceea ce a făcut ca pe piaţă să intre cantităţi mai mari de anvelope.
        Aceasta nu înseamnă însă că se va regăsi pe piaţă acelaşi procent de anvelope uzate. Pentru ca cei care au avut anvelope de vara le-au păstrat pentru utilizare anul viitor. Mai mult, anvelopele de iarnă puse în piaţă anul acesta vor fi folosite cel puţin 4-5 ani înainte să fie înlocuite.
        Ne temem că în anul 2012 vom regăsi în piaţă o cantitate mult mai mică decât necesarul de colectat şi valorificat pe care îl vom avea contractat. Având în vedere cele spuse mai sus, anul acesta cred ca ne vom da «examenul» de masterat în domeniul preluării responsabilităţii, iar nota pe care o vom obţine, sperăm să fie aceeaşi din fiecare an, adică zece!"
        

Arata/Ascunde tot articolul
Articol publicat in Publicatia Ecologic, anul 8, nr. 80, noiembrie 2011, pagina 26

 

sus

 

 

" O schimbare a legii este mai mult decat necesara."

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia Ecologic nr. 75, iunie 2011
Download - articol din ziar (format pdf) 2,1Mb - 5 pagini        „0 schimbare a legii este mai mult decât necesara”
                                                                            Florin Brabete

"Eco Anvelope este singura organizatie de preluare de responsabilitati din domeniul anvelopelor din România. Eco Anvelope a luat fiinta în anul 2004 la initiativa unui grup de producatori si importatori activi pe piata din România care au înteles importanta protectiei mediul înconjurator si si-au asumat responsabilitatile ce decurg din normele de aplicare a legii. Ei sunt cei care suporta toate pierderile ce pot aparea în activitate organizatiei, iar profitul, atunci când el exista, este reinvestit în totalitate."
                                                                            Ecologic


Ecologic: în ultimul timp ati organizat o serie de actiuni în câteva orase. Care a fost scopul acestor actiuni si care au fost semnalele pe care le-ati primit din partea participantilor?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Anul acesta am avut pâna acum patru actiuni de constientizare, dintr-o serie de opt. Prima a fost la Bucuresti, urmatoarele la Cluj, Timisoara si la Buzau. Vor urma altele la Constanta, la Bacau, Craiova si una în Regiunea de Nord-Est. La aceste actiuni au participat importatori de anvelope, colectori, detinatori de anvelope uzate, reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Agentiilor de Mediu. Lectorii au fost reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Administratiei Fondului pentru Mediu.
        Din pacate, în tara evenimentul nu a avut acelasi ecou ca cel de la Bucuresti. Chiar am avut o participare redusa si motivul cred ca ar putea fi acela ca multi dintre ei nu au înteles mesajul acestei actiuni.
        Constat cu mare regret ca acum, când suntem în al saptelea an de activitate, nu se cunoaste legislatia în rândul celor implicati în acest proces, în rândul importatorilor si în cel al detinatorilor de anvelope.
        Multi au auzit de noi, dar cam atât. Motivul cred ca ar fi acela ca legea actuala, HG nr. 170/2004, este cum este, adica putin neclara. Legiuitorul spune ca obligatiile importatorilor si producatorilor sunt de a colecta si valorifica. Foarte multi înteleg ca daca predau anvelopele si-au îndeplinit obligatiile. Fals! Ele trebuiesc colectate si valorificate. Aceasta obligatie se poate îndeplini prin transferul de responsabilitate catre o societate de gestiune de tipul Eco Anvelope, deci o societate autorizata, sau individual. Ce înseamna individual? Individual înseamna ca respectivul importator trebuie sa îsi colecteze cantitatea respectiva, de la punctele lui de lucru. Un importator care are si service de roti, colecteaza de la punctele lui cantitatea suficienta pentru a-si atinge tinta. Daca nu are o cantitate suficienta si se duce la alte puncte de generare de anvelope uzate, atunci el trebuie sa se autorizeze pentru a fi colector la Agentia de Mediu. Ei nu au înteles acest lucru si atunci ce fac? îsi transfera partea de colectare catre o societate care este autorizata pentru colectare de deseuri reciclabile.

Ecologic: Va creeaza probleme aceasta situatie?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Bineînteles! Fiindca în aceste conditii se creeaza ideea ca oricine poate face gestiune. Un colector care are si autorizatie de valorificare îi preia importatorului responsabilitatea si îi face colectare si valorificare. Adica face acelasi lucru ca si societatea de gestiune.
        Si atunci societatea de gestiune de ce trebuie sa raspunda la o serie întreaga de criterii de autorizare? Când poate foarte bine sa îsi ia o autorizatie de colectare si de valorificare si preia si ea responsabilitatea, fara a mai fi nevoita sa fie autorizata de Ministerul Economiei, de Directia de Reciclare a Materialelor.
        Pentru ca noi nu distribuim dividende, ei distribuie, noi reinvestim profitul obtinut, noi încercam sa eficientizam întreaga activitate, noi suntem prezenti la nivel national, noi facem colectarea si acolo unde se genereaza chiar si o singura anvelopa.
        Noi facem vizite peste tot, la generatori, chiar si la cei care nu ne dau nicio anvelopa. Pe când un colector, din acesta autorizat, se duce si ia caimacul, cum se spune, ia numai din societatile care au cantitati mari de anvelope uzate.

Ecologic: Cum poate fi schimbata aceasta situatie?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Eu vreau sa se stabileasca prin lege, clar, ce au voie si ce nu au voie agentii economici. Asta se poate face însa numai prin revizuirea HG-ului. Noi am avut un proiect de revizuire a legii, pe vremea lui Tariceanu. Dupa schimbarea guvernului s-a uitat. Ideea este ca organizatia este deschisa pentru toti. Problema este însa ca ei sunt foarte multi.
        Sa va spun ca la ora actuala nu se stie câti importatori de anvelope sunt în România si ce cantitate de anvelope se importa? Cine colecteaza si cât colecteaza se stie, cât de cât, dar cât ar trebui sa se colecteze, cât ar trebui sa se valorifice, nu se stie, întrucât nu mai exista obligatia declaratiilor.
        Înainte se stia, fiindca anvelopele treceau prin vama, dar acum vorbim de achizitii intracomunitare, iar acestea sunt necontrolabile. Ori daca se va moditica legea s-ar putea sa se introduca obligativitatea declararii importurilor, sau a achizitiilor in-tracomunitare.

Ecologic: Cam cât reprezinta acestia procentual din piata?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: La noi, producatorii de anvelope care sunt în organizatie si-au transferat responsabilitatea pe baza de contract cu Eco Anvelope si reprezinta aproximativ 60% din piata româneasca de anvelope. Aici includem si anvelopele second hand, anvelopele resapate si cele care intra în prima echipare. La prima echipare responsabili sunt importatorii si producatorii de autovehicule, care intra sub incidenta legii autovehiculelor scoase din uz, Legea nr. 2406.
        Ramân 40%, hai sa spunem 35% de care nu stie nimeni...

Ecologic: S-a spus ca sunteti singura societate de gestiune a anvelopelor uzate din România. Este un lucru rau?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Din punctul meu de vedere poate sa apara o alta societate de preluare de responsabilitati, în conditiile date. Ea poate fi acceptata. Problema a-pare atunci când stai sa te întrebi cine ar fi dispus sa faca acest lucru. Altfel spus, ce societate ar vrea sa nu obtina profit din aceasta activitate, ce societate ar vrea sa nu faca o afacere din treaba asta? Pentru ca Eco Anvelope este o societate fara afaceri în sensul profitului. Noi nu avem decât griji si obligatii. Am colectat circa 13.000 de tone în anul 2005 si 33.000 de tone în 2011. Am înregistrat cresteri de 20% spre 25% în fiecare an.
        Ca noi suntem singurii din România pe zona anvelopelor, este adevarat. Dar tot câte o asociatie similara noua exista si în tari ca Polonia, Turcia, Olanda, Belgia, Grecia, Spania în Portugalia si Suedia. în toate aceste tari sunt atinse tintele de colectare si valorificare asumate. în toate aceste tari, in societatile de acest tip actionarii sunt producatorii mari si importatorii importanti de anvelope.
        Iar acolo unde sunt mai multe organizatii, treaba nu merge. A doua organizatie apartine de regula operatorilor logistici, colectorilor, transportatorilor si valorificatorilor. Toti acestia au alte interese fata de importatori. Contrare uneori. Ei practica preturi de dumping si au o alta maniera de abordare a gestionarii anvelopelor uzate. Scopul lor principal este acela de a obtine sub diverse forme un profit cât mai mare dintr-o activitate care ar trebui sa urmareasca alte scopuri.

Ecologic: Ce reprezinta ecovaloarea si de ce încaseaza acesti bani niste operatori economici care nu au nici un fel de contract cu societatea de gestiune?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Trebuie subliniat un lucru. Suma aferenta ecovalorii trebuie sa fie evidentiata în fiecare factura de vânzare a anvelopelor noi sau destinata reu-tilizarii. Ecovaloarea este pretul serviciului prestat de societatea de gestiune. Nu îsi poate pune ecovaloarea un importator care nu are încheiat un contract cu o societate de gestiune, decât pe anvelopele pe care le cumpara de la alti producatori sau importatori care au contract cu noi.
        Totusi sunt unii care nu au contract, dar fiindca cumpara anvelope de la unii si de la altii pun aceeasi ecovaloare si pe anvelopele lor. Pentru ca ei sunt pe de o parte dealeri ai unui anumit brand, dar mai sunt în paralel si importatori ai aceluiasi brand. Si atunci ei tac o nivelare si încaseaza astfel niste bani pentru un serviciu inexistent de fapt. Dar nu este treaba noastra, este mai mult treaba unor institutii ale Statului, a Garzii Financiare, în principiu.

Ecologic: Cum se cheltuie banii din aceasta taxa, cât este ea si care este nivelul ecovalorii în alte tari?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Ecovaloarea se trece transparent pe factura si se transmite de la importator, sau producator catre end user prin intermediul dealerilor si asa mai departe. Prin end user întelegem utilizatorul final, cetatean sau societate comerciala. Ecovaloarea este serviciul societatii de gestiune si este compusa din costul de colectare, costul de transport, costul de manipulare, triere, valoficare si costul de functionare al societatii.
        La noi ecovaloarea a fost în principiu constanta, tinând cont de conditiile economice, de cursul leu-dolar, de pretul combustibilului etc. În anul 2007, ecovaloarea a fost de 325 de lei pe tona, în 2008, 339 de lei pe tona, în 2009, 338 de lei, în 2010, 351 de lei, si în anul 2011, 365 de lei pe tona. Putem spune ca avem o valoare cât se poate de normala si de constanta în conditiile date.
        În Uniunea Europeana aceasta valoare difera foarte mult de la o tara la alta, dar trece de 120 de euro pe tona. Sunt si tari care au o ecovaloare comparabila cu a noastra. Polonia de exemplu si Turcia, dar aceste tari se bazeaza pe faptul ca ei au reusit sa vânda anvelopele fabricilor de ciment. Si cu acesti bani ei si-au acoperit costurile de colectare si transport. Noi, cu banii din ecovaloare platim. Platim colectare, transport si valorificare. Iar costurile de functionare ale organizatiei nu depasesc 7-8%.
        Spre deosebire de alte tari, la noi valorificatorii nu numai ca nu platesc pentru anvelope, ei ne cer noua bani pentru ca ne presteaza un serviciu.
        în România se valorifica termoenergetic foarte mult, cam 80%. Ca si procent, din anul 2005 si pâna acum, cam 80% din cât am colectat a fost valorificat energetic în fabricile de ciment.
        A contat mult momentul în care fiecare asociatie s-a început activitatea, înainte sau în perioada de criza.

Ecologic: Se recicleaza anvelopele în România?
Florin Brabete, directorul general executiv al Eco Anvelope SA: Reciclare se face în România de la putin spre deloc. Se face putin la Supermag, unde anvelopele sunt tocate si maruntite. Mai nou s-a resuscitat Artego Târgu Jiu care produce cauciuc regenerat si face din el articole de cauciuc. Le-a crescut cererea în ultimul timp de la 200 de tone pe luna la 600 de tone pe luna, ceea ce este foarte bine.
        Stiu ca mai vor un grup de investitori italieni sa faca o fabrica de granulare printr-o tehnologie care utilizeaza apa de înalta presiune, undeva în zona Sebes Alba. Ne-am întâlnit, i-am asigurat de sprijinul nostru si îi asteptam sa îsi faca investitia.
        Pe lânga Fundulea exista o societate care face granulare. Speram sa ajungem la o întelegere si cu ei cât de curând.
        Noi suntem dispusi sa colaboram cu orice agent economic care e dispus sa recicleze anvelopele u zate. Le putem asigura si cantitatile pe care ni le cer. Cu o singura conditie. Ca acestia sa existe.

Arata/Ascunde tot articolul
Articol publicat in Publicatia Ecologic, anul 8, nr. 75, iunie 2011, paginile 12 -16

 

sus

 

 

" Colectarea si valorificarea anvelopelor uzate In România? "

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Publicatia ECONEWS, decembrie 2009

Download - articol din ziar (format pdf) 0,5Mb-pag.1 | 0,5Mb-pag.2 | 1,4Mb-pag.3 In 2004, in romania guvernul hotara cadrul legislativ pentru managementul anvelopelor uzate. Principalii jucatori de pe piata au venit atunci in intampinarea obligatiilor de mediu ce decurg din hotararea de guvern prin infiintarea unei societati specializate care sa preia obligatiile de colectare si valorificare a anvelopelor.
                                                            Mihai TufaAsadar, ce se intampla sau ar trebui sa se intample cu anvelopele uzate din Romania. Cat de bine sunt valorificate acestea? Ce neajunsuri are sistemul legislativ de management al fluxului de anvelope uzate? Cum comunica actorii din piata cu reprezentantii statului? Acestea sunt o parte din intrebarile la care raspunde Florin Brabete – directorul executiv general Eco Anvelope – singura societate de gestiune a fluxului de anvelope uzate din Romania.

In ce context a aparut societatea Eco Anvelope?

In anul 2002, la initiativa Ministerului Mediului si a Ministerului Industriilor de pe atunci, dar si a Comisiei Nationale de Reciclare a Materialelor, au fost adusi fata in fata reprezentanti ai producatorilor si importatorilor de anvelope, dar si ai jucatorilor din industria producatoare de ciment – singurii in masura sa raspunda nevoilor de valorificare a anvelopelor uzate la acea data. S-a creat atunci un grup de lucru care a pus bazele unei hotarari de guvern care sa reglementeze activitatea de colectare si valorificare a anvelopelor uzate pe teritoriul Romaniei.

Care este domeniul de activitate a societatii Eco Anvelope?

Managementul fluxului de anvelope uzate. Noi identificam, pe de o parte, importatorii si producatorii de anvelope, deci facem contract de preluare a responsabilitatii, pe care o transferam mai departe colectorilor si valorificatorilor autorizati, pe de alta parte. Membrii fondatori ai Eco Anvelope sunt Continental Automotive Products, Goodyear Dunlop Tires Romania, Michelin Romania, Pneurom (actualmente Pirelli, care a preluat partea Pneurom, atunci cand a aparut in Romania) si Tofan Grup.

Legislatia pusa la punct atunci, in 2004, a fost din start conforma cu cerintele Uniunii Europene?

Atunci nu exista si nici acum nu exista o directiva europeana specifica domeniului anvelopelor, ci se vorbeste doar despre deseuri in sensul larg al cuvantului. Atunci am luat ca exemplu ceea ce se facea in alte tari din comunitate. S-a nascut atunci H.G. 170/2004 care obliga toti producatorii si importatorii de anvelope noi sau second hand sa colecteze un anumit procent din anvelopele puse pe piata in anul anterior, procent care a crescut de la an la an, ajungand in prezent la 80 %. Acest lucru se poate face de catre ei insisi (importatori sau producatori) autorizandu-se sa faca activitatea de colectare pentru a atinge obiectivele impuse sau transferand activitatea de colectare catre o societate de gestiune, autorizata sa preia aceasta obligatie. In acea hotarare de guvern se specifica si modul de infiintare a unei astfel de societati. Din pacate insa, legea a fost de multe ori inteleasa si aplicata dupa bunul plac al celor care au ales sa faca aceasta activitate fara autorizatie. Legea exista si spune foarte clar ce trebuie facut, dar dincolo de ea nu exista un control activ din partea organelor competente sa faca acest control.

Ce autoritate este competenta sa faca controale in acest domeniu?

Ministerul Mediului, prin Garda Nationala de Mediu, Administratia Fondului de Mediu sau chiar Ministerul Economiei, Directia Reciclarea Materialelor. Oricum, un astfel de control ar trebui facut de cineva.

Cum se remediaza situatia?

Ar trebui definita mai bine in lege notiunea de colectare, adica cine anume are voie sa o faca si in ce scop.

Cum colaborati cu ministerul mediului, respectiv cel al economiei?

Cu cei de la Ministerul Economiei e in regula, caci cu ei lucrez. Cu cei de la mediu nu lucrez, caci ei nu ma autorizeaza si nu le raportez nimic. Acum cativa ani am organizat o serie de seminarii cu cei de la mediu – Fondul de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Acolo au venit persoane de la agentiile de mediu din teritoriu, dar nu stiu sa va spun mai mult decat ca s-a simtit putin o schimbare in bine, dar a fost pentru o scurta perioada. Iar atat timp cat schimbarile politice genereaza si in teritoriu fluctuatii mari de personal, iar cei care pleaca nu transmit celor care le urmeaza practica din domeniu, e tare greu. Asa incat astfel de seminarii ar trebui sa capete un caracter permanent, dar bani sunt din ce in ce mai putini.

Obiectivele de colectare si valorificare a anvelopelor in Romania...

Legea spune clar: trebuie sa colectam si sa valorificam in fiecare an 80 %, incepand din 2007, din cantitatea de anvelope pusa pe piata anul anterior.

Aceasta tinta este atinsa mereu?

In cadrul Eco Anvelope, da. Despre ceilalti, nu stiu. Cine sunt ceilalti? Cati sunt ceilalti? Ce cantitate colecteaza ei? Cate anvelope se pun pe piata anual in Romania? Nu se stie. Avem doar cifre in baza raportarilor care se fac. Dar cati raporteaza? Si mai e ceva, cate raportari sunt reale? Cati dintre actorii de pe piata sunt corecti? E greu de apreciat.

Exista vreun neajuns in tot acest sistem de colectare si valorificare a anvelopelor uzate?

Cel mai important – faptul ca la ora actuala e greu sa afli ce cantitate de anvelope a fost pusa in piata la nivel national, respectiv ce cantitate a fost colectata. Nu se poate face astfel o situatie nationala pentru ca sunt multi colectori pe piata care nu fac raportari. La nivelul Eco Anvelope insa, da, stim foarte bine cantitatea pusa pe piata de producatorii si importatorii cu care colaboram.

Cum va desfasurati dumneavoastra activitatea la nivel de societate?

Noi avem colectori autorizati in toata tara. Actionam la nivel national. Deci nu facem aceasta activitate doar acolo unde ne place sau unde ar fi anvelope mai multe si e mai usor de facut colectare. Noi facem si pe varful muntelui, si in judetul Vaslui, si la Bucuresti, si in Teleorman, si in Tulcea. Colectorul zonal preia anvelopa uzata, o aduce la platforma proprie, o selecteaza pe tipo- dimensiuni. Daca mai e buna de resapat, o directioneaza catre resapare. Daca mai e buna de vandut ca second-hand, o trimite spre vanzare, iar ce este deseu nereutilizabil pleaca spre valorificatori cu care avem contract – fie valorificare materiala, fie termoenergetic.

Cat la suta se valorifica material? Cat la suta se arde?

Cam 70 % din anvelopele colectate sunt arse. 30 % merg la valorificare materiala, unde includem si rasaparea. Sunt tari ale Uniunii Europene care au adaptat procente obligatorii de resapare, de granulare, de valorificare termoenergetica. Dar ei au si facilitati si cultura pentru asa ceva. O anvelopa utilizata – ma refer aici la cele pentru autocamioane, poate fi rasapata de patru ori si regravata o data. Dar cine cumpara la noi anvelope resapate?

De ce e nevoie de o preocupare activa in domeniul anvelopelor?

Anvelopa uzata este un material nobil. Contine o serie de substante chimice cu potential energetic, dar si pentru productie, ca sursa de materie prima secundara. E un produs chimic stabil. Polueaza doar daca e aprinsa. Insa anvelopele nu se autoaprind si nu se aprind usor, dar odata aprinsa, se stinge foarte greu. Dar sigur, nu e bine sa lasi deseuri in natura, e bine sa te preocupi de el, mai ales ca anvelopa are si un potential economic. Oamenii trebuie sa stie ca ducand anvelopele uzate la un colector, aceasta actiune vine sa scada pretul anvelopei noi pe care o va cumpara. Asta nu s-a inteles si nu stiu cand o sa se inteleaga. Noi punem o ecovaloare pe acest serviciu pe care il facem – colectare, transport, valorificare. Ecovaloarea este insa una infima – la nivelul anului 2009 a fost de 337,5 lei/tona, adica doi-trei lei pe anvelopa de turism.

Valorificarea termoenergetica a anvelopelor nu contravine notiunii de ecologie?

Nu, intrucat valorificatorii termoenergetici, in lipsa anvelopelor, ar utilize carbune. In plus, ei folosesc totul dintr- o anvelopa, inclusive metalul. Iar temperatura mare din cuptor face sa se descompuna anumiti compusi chimici care, la o ardere in natura, in mediu necontrolat, ar provoca o poluare semnificativ mai mare decat in cadrul acestui proces. Dar au si ei filtre la emisia in atmosfera, se fac controale...

Este bine ca anvelopele se ard?

A nu se intelege ca sunt de partea valorificarii termoenergetice. Cum de altfel nu sunt nici de partea valorificarii materiale, caci e o valorificare prin care practic se ascunde gunoiul sub pres. Practic, ei ce fac la valorificarea materiala? Toaca niste anvelope, le granuleaza si fac pavele, talpi, mai stiu-eu-ce, dar si acelea vor ajunge in curand deseuri. Practic, prin aceste operatiuni, se fac din anvelope niste produse de dimensiuni din ce in ce mai mici care mai devreme sau mai tarziu ajung la groapa de gunoi, in loc sa fie recuperate si reciclate. Cu cat produsele rezultate in urma valorificarii anvelopelor sunt mai mici, cu atat mai greu sunt de controlat. Si stim foarte bine ce se intampla la noi in tara la gropile de gunoi.

Ce ar trebui facut?

Inca nu s-a inventat nu sistem de valorificare superioara a anvelopei. Exista proiecte de cercetare la nivel mondial. Problema este ca fiind un produs chimic stabil, nu poti rupe legaturile dintre acele produse chimice. Deloc. Adica nu poti intoarce o anvelopa in produsele de baza – cauciuc natural ori sintetic, negru de fum... Sunt inca de parere ca acel sistem nu s-a inventat deocamdata, sunt sigur ca in timp se va rezolva ceva in acest sens. Din punctul meu de vedere, in acest moment o masura mult mai buna ar fi stocarea pentru un viitor fie in asteptarea unui sistem mai bun de valorificare, fie chiar in ideea valorificarii termoenergetice in centralele termoelectrice, dar intr-un mod organizat, atunci cand nu vom mai avea ce arde.

Cum a fost afectat domeniul de colectare si valorificare a anvelopelor dupa instaurarea crizei economice?

Am fost afectati mai ales datorita vanzarilor de anvelope. Iar in conditiile in care la nivelul anului 2008 a fost pusa pe piata o cantitate mare de anvelope, anul acesta am avut o obligatie mare. Iar in tot anul 2009 nu prea s-au vandut anvelope, deci oamenii si-au inlocuit anvelopele mai rar, prin urmare noi nu am avut ce colecta. Anul 2009 a fost un an foarte greu in a gasi anvelopele.

Ce se va intampla anul viitor?

Mi-as dori foarte mult sa fie invers – sa fie foarte multe anvelope in piata, iar noi sa avem de colectat o cantitate mica datorita volumului mic din 2009. Si abia atunci sa-i vedem pe domnii detinatori de anvelope cum alearga sa ne cheme sa le preluam anvelopele. E o problema cu detinatorii de anvelope uzate – conditioneaza predarea lor, mai precis – cer bani sau vor alte „atentii”. Ei nu inteleg ca noi le preluam practic gunoiul pe care activitatea lor il genereaza. Si-l preluam gratis. Dar ei nu inteleg asa. Ei cred ca se face o invarteala cu anvelopele astea, ca se castiga ceva.

Si nu se castiga?

Nu, noi nu primim nimic. In fapt, noi dam bani pe tot fluxul. Platim colectarea, platim transportul, platim valorificarea. Fata de sistemul de gestiune a deseurilor electrice si electronice, noi nu primim nimic. Eu la acele deseuri nici nu as fi pus ecotaxa aceea, pentru ca dintr-un frigider, spre exemplu, tu obtii cupru, aluminiu, fier... Ai niste cheltuieli cu colectarea, transportul dezmembrarea, dar ti le acoperi din vanzarea produselor rezultate. Dar eu nu vand nimic. Inca! Poate, candva, o sa vand si eu anvelopa. Atunci automat se va subventiona si poate ecovaloarea va fi zero. Practic acesta este rolul nostru, de a optimiza costurile in sensul reducerii lor. Sau macar de a le mentine constante, in sensul ca iei dintr-parte sa dai in cealalta, adica sa nu faci profit. Pentru ca noi nu distribuim dividende. Prin statut, eventualul profit e reinvestit in aceasta activitate. Actionarii nostri – Pirelli, Good Year, oricum nu primesc nimic din profit, din contra – eventualele pierderi le suporta ei, asta in conditiile in care noi ne oferim serviciile si altor importatori ori producatori care nu participa la eventualele pierderi. Ne asumam astfel o responsabilitate in piata si prin activitatea noastra responsabilizam si pe ceilalti.

Arata/Ascunde tot articolulArticol publicat in Publicatia ECONEWS, decembrie 2009

 

sus

 

 

" Romania, inclusa in grupul marilor producatori auto europeni "

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Revista Ecologic, mai 2009

Download - articol din ziar (in format jpg) 2,6Mb

Iata un fragment din cele declarate de domnul Calin Istratoiu, directorul Directiei de Reciclare a Materialelor, in interviul acordat revistei Ecologic, in care prezinta ascensiunea pe care a avut-o EcoAnvelope din 2007 si pana in prezent:“Ecologic: Stiu ca s-au incheiat raportarile referitoare la cantitatile de anvelope colectate in anul trecut.Cate asociatii de preluare de responsabilitai avem si cum stam in ceea ce priveste colectarea si reciclarea anvelopelor?

Calin Istratoiu, directorul Directiei de Reciclare a Materialelor din cadrul Ministerului Economiei: Nu avem decat o singura asociatie de preluare de responsabilitati in domeniul anvelopelor, EcoAnvelope, o societate care are actionari puternici, veniti cu experienta occidentala, care s-au aliniat imediat la legislatie, care au inteles perfect rolul poluatorului si care au inteles sa faca treaba.

Am avut anul trecut 100 de societati comerciale care au comercializat anvelope. In anul 2008 cantitatea de anvelope colectata a fost de 53.694 de tone, iar in anul 2007 cantitatea totala a fost de 55.000 de tone. Este cea mai buna dovada ca sistemul merge si pot sa va spun ca toate cifrele si toate raportarile au fost verificate de mai multe ori pentru ca, sincer sa fiu, nu ne venea a crede.

Fata de anul 2007 cand am avut 9500 de tone de anvelope reciclate, in anul 2008 cantitatea reciclata a fost de 19.570 tone, cu o crestere de 10.000 de tone. Aici avem insa o problema. Exista o societate care recicleaza anvelope dar care nu prea a inteles sistemul acesta de preluare a responsabilitatilor. Aceasta societate a dat celor cativa prieteni ai lor adeverinte doveditoare prin care acestia demonstreaza la Administratia Fondului de Mediu ca si-au indeplinit obligatiile ce revin. Ei nu au reciclat, ci doar au dat hartii doveditoare , iar acum au un stoc de aproape 5000 de tone de anvelope, vaduvind astfel Fondul pentru Mediu de o suma foarte importanta de bani. In perioada imediat urmatoare, dupa ce vom demara o actiune de control impreuna cu Fondul pentru Mediu, pe problema anvelopelor, vom face public numele acestei societati si vom lua si masurile legale ce se impun.”

Arata/Ascunde tot articolulArticol publicat in revista Ecologic, nr 50, luna mai, 2009

 

sus

 

 

" Cauciucurile uzate, materie prima pentru fabricile de ciment "

 

 

Bucureşti, Articol aparut in ziarul Adevarul - din 9 martie 2009

Download - articol din ziar (in format jpg) 2,6Mb

Toti detinatorii de anvelope vechi sunt obligati de lege sa le predea unui producator sau colector autorizat, în scopul valorificarii acestora . Oamenii pot duce anvelopele uzate în locul de unde le-au cumparat, la orice vulcanizare sau la orice producator sau importator.Toti operatorii comerciali care activeaza pe piata anvelopelor au obligatia de a primi anvelopele uzate, indiferent daca au fost sau nu achizitionate de la ei.

In momentul in care anvelopa uzata devine deseu, legislatia prevede ca nu se mai tine cont de brandul care a introdus-o pe piata, ci de cantitate. Astfel, incepand cu anul 2004, in care Guvernul a adoptat o hotarare cu privire la gestionarea anvelopelor uzate, tinta de colectare si valorificare a anvelopelor uzate a crescut de la 60% pana la procentul maxim de valorificare de 80%.

Anvelopele uzate nu pot fi valorificate in proportie de 100% din cauza procesului de uzura a acestora. Eco Anvelope este singura societate care gestioneaza, in prezent, fluxul de anvelope uzate din tara. Aceasta lucreaza cu operatori economici autorizati si specializati in servicii de colectare si valorificare a anvelopelor devenite deseuri.

Aruncarea la întamplare a cauciucurilor folosite se sanctioneaza cu amenda de pana la 10.000 de lei Foto: Mediafax

Eco Anvelope gestioneaza, la nivel national, 13 platfome de colectare a anvelopelor uzate. Directorul societatii Eco Anvelope, Florin Brabete, spune ca la amplasarea platformelor s-a tinut cont de principiul proximitatii.

Acestea au fost infiintate la nu mai mult de 250 de kilometri de centrele de valorificare a anvelopelor uzate, scopul fiind de a eficientiza costurile de operare.

Daca persoanele fizice sau companiile arunca anvelopele uzate in mediul inconjurator, in loc sa le predea spre colectare si valorificare la un operator specializat, ele sunt sanctionate, potrivit legislatiei in vigoare, cu amenzi cuprinse intre o suta si zece mii de lei.

Un leu pentru fiecare kilogram nevalorificat

Legea prevede ca producatorii si importatorii de anvelope sa predea spre valorificare unor operatori specializati aceeasi cantitate de anvelope pe care au pus-o pe piata. De exemplu, la 100 de tone de anvelope comercializate intr-o anumita perioada, un agent economic trebuie sa preia de la consumatorii finali 100 de tone de anvelope uzate, prin intermediul unui colector autorizat.

In caz contrar, producatorul sau importatorul respectiv trebuie sa plateasca la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) o taxa de un leu pe kilogramul de anvelopa. Plata se face avand in vedere diferenta dintre obiectivul anual pe care si-l propune compania respectiva referitor la cantitatea de anvelope trimisa catre valorificare si obiectivul realizat efectiv de catre aceasta.

In 2007, suma colectata la AFM din taxa pentru anvelope a fost de circa 130.500 de lei, iar in 2008 s-au incasat de aproape cinci ori mai mult, respective circa 630.000 de lei.

Nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru Mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei, potrivit presedintelui AFM, Vlad Marcoci. Astfel, in anul 2007, 54 platitori unici au achitat taxa mentionata mai sus, iar in anul 2008, au fost inregistrati in evidenta AFM 33 platitori.

Valorificarea anvelopelor in Europa

La ora actuala, anvelopele uzate pot fi reciclate in intregime. La nivel european, cele mai multe provin de la de autobuze, camioane si din parcul de masini de turism, potrivit directorului Eco Anvelope. In Finlanda, de exemplu, incepand cu anul 2000, peste 90% din anvelopele uzate colectate sunt reciclate.

In Belgia, din 2006, au fost introduse noi obiective si masuri, astfel incat toate anvelopele uzate colectate sa fie resapate (procedeu prin care se inlocuieste banda de rulare a anvelopelor uzate) sau reciclate.

Legislatia din Romania si alte tari ale UE, cu privire la anvelopele uzate, vine in intampinarea unei viitoare directive, sustine Calin Istratoiu, director in cadrul Directiei de Reciclare a Materialelor din Ministerul Economiei.

Directiva europeana

Directorul Eco Anvelope spune ca multe tari europene propun modificarea Directivei Europene privind Deseurile, pentru a schimba statutul de deseu al anvelopei uzate. Acestea solicita ca produsele obtinute din anvelopele uzate sa fie considerate materie prima secundara si sursa de energie.

Clientul plateste pentru gestionarea deseurilor

La achizitionarea fiecarei anvelope de la un importator sau un producator autorizat, respectiv client al societatii Eco Anvelope, cumparatorul trebuie sa plateasca un cost suplimentar de 0, 033 lei pe kilogramul de anvelopa, numit ecovaloare.

Pentru o anvelopa de turism de sapte kilograme, de exemplu, ecovaloarea ajunge la 2,2 lei. Suma obtinuta din aceasta taxa acopera toate costurile necesare serviciilor pentru gestionarea fluxului de anvelope, respectiv colectarea anvelopelor uzate, transportul acestora de la platforma de colectare la centrul de valorificare, procesul de valorificare si costurile de functionare a societatii.

Directorul Eco Anvelope spune ca la predarea anvelopei uzate, consumatorul nu beneficiaza de nicio recompensa materiala, insa cu cat acest proces de returnare a anvelopelor uzate va fi mai des, cu atat ecovaloarea va fi mai mica.

Anvelope putine pe o piata cu supracapacitate de valorificare

In tara exista 13 platforme de colectare a anvelopelor uzate

Anvelopele sunt valorificate in doua moduri: material, prin reciclare, si termic, prin coincinerare in fabricile de ciment. In urma valorificarii materiale, anvelopele uzate sunt transformate in granule din care se obtin, ulterior, covorase de cauciuc pentru masini, garnituri pentru frana, semne rutiere, roti pentru carucioare, covoare de protectie in spatiile de joaca si alte articole tehnice.

Coincinerarea anvelopelor uzate in fabricile de ciment este importanta prin cantitatea de combustibil conventional pe care o poate inlocui datorita puterii calorice ridicate. Potrivit directorului Eco Anvelope, o tona de anvelope este echivalentul a 700 de kilograme de combustibil conventional.

In Romania exista sapte fabrici de ciment, din care sase au instalatii de coincinerare. Capacitatea de valorificare a anvelopelor uzate a fiecareia dintre aceste fabrici este de circa 20.000 de tone pe an, ceea ce inseamna ca anual se pot incinera peste 100.000 de tone de anvelope uzate. Pe piata, insa, se introduc circa 50.000 de tone de anvelope.

„Daca tinem cont si de cantitatea pierduta prin uzura, colectam anual doar 40.000 de tone de anvelope. Deci piata este deficitara, in ceea ce priveste anvelopele uzate, in contextul in care avem o supracapacitate de incinerare”, spune Brabete.

Tinta de colectare, periclitata in 2009

Directorul Eco Anvelope se asteapta ca, anul acesta, cantitatea de anvelope pusa pe piata sa fie mult mai mica, din cauza mult discutatei crize financiare, ceea ce inseamna ca tinta de colectare si valorificare a anvelopelor uzate nu va putea fi atinsa.

„In aceasta situatie, problema este ca operatorii vor fi nevoiti sa plateasca penalitati nejustificate la Fondul de Mediu. De aceea, probabil ca ma voi lupta cu cei de la Administratia Fondului de Mediu pentru scutirea de la taxa”, mai spune Brabete.

Arata/Ascunde tot articolul

 

sus

 

 

" Eco Anvelope te scapa de grija pneurilor uzate "

 

 

Bucureşti, Articol aparut in revista Tranzit nr.3 (87) / martie 2009

Download - articol din ziar - pag.1 (in format jpg) 0,5Mb | pag.2-0,5Mb | pag.3-0,6Mb

Principala preocupare a transportatorilor, mai ales in aceasta perioada, este reducerea, pe cat posibil, a costurilor operationale si de intretinere, afectand insa cat mai putin buna functionare a companiei. Insa nu toate firmele de profil profita de modalitatile de reducere a cheltuielilor. Putini stiu ca exista o societate care le poate scapa legal si gratuit de grija pneurilor uzate. Eco Anvelope gestioneaza recuperarea si valorificarea acestora la nivel national, prin colaborarea cu firme care colecteaza si transporta deseurile de anvelope in vederea valorificarii materiale sau termoenergetice.
                                                                                      Valentina LUPU      Eco Anvelope presteaza un serviciu integrat, care presupune atat colectarea, cat si transportul si valorificarea anvelopelor uzate, pentru producatori si importatori, adica pentru cei care le introduc pe piata romaneasca pentru prima oara, fie ele noi, second-hand sau resapate. Pentru acest tip de serviciu, clientii societatii plateau, in 2008, 339 de lei/t de pneuri uzate, iar in 2009 tariful a scazut cu 1,5 lei/t, in conditiile in care euro a crescut. Practic, Eco Anvelope strange acesti bani de la importatori si producatori si plateste serviciile de colectare, respectiv transport si valorificare a pneurilor uzate, organizand fluxul acestora. ,,Cautam colaboratori care sa raspunda cerintelor noastre din punct de vedere al respectarii procedurilor de colectare si al costurilor. Organizam in fiecare an o analiza de oferta, pentru a identifica acei operatori economici care se potrivesc cu cerintele noastre. Cautam intotdeauna ca metodele de valorificare ecologica sa nu coste, practic, pentru ca principalul nostru scop, pe langa cel de protejare a mediului inconjurator, care este in vizorul nostru tot timpul, este acela de a reduce cheltuielile cu colectarea, transportul si valorificarea", a declarat Florin Brabete, director general al Eco Anvelope.
      Din banii incasati pentru acest serviciu complex, o cota parte de 5-6% este destinata cheltuielilor de functionare, iar restul se foloseste pentru realizarea colectarii, transportului si valorificarii. In cazul in care nu se realizeaza obligatia de colectare si valorificare, importatorii sau producatorii trebuie sa plateasca o contributie la Fondul pentru Mediu de 1 leu/kg de anvelopa uzata necolectata si nevalorificata. Aceasta contributie este de trei ori mai mare decat costul serviciului prestat de Eco Anvelope. Pentru o anvelopa de autoturism, care poate avea intre 6 si 13 kg, aceasta contributie se poate ridica la 6-13 lei, fata de 2,4 lei/anvelopa, cat este ecovaloarea.
      "E foarte mult, inseamna cam 1000 de lei/t. Acum nu stiu in ce masura se reuseste controlul celor care nu si-au indeplinit sarcina, dar asta tine de Ministerul Mediului, de Administratia Fondului pentru Mediu", a declarat Florin Brabete.
      Ridicarea anvelopelor uzate se face dupa ce detinatorii, persoane fizice sau juridice, contacteaza societatea sau pe unul dintre colectorii sai autorizati.
      Acestia preiau cantitatea de anvelope uzate pe baza unui contract si a unui proces verbal intre colector si detinator, dupa care sunt intocmite documentele de insotire a transportului (anexa 3). ,,De la 1 ianuarie 2009 a intrat in vigoare o noua lege, HG 1061/2008, care vine sa reglementeze transportul de deseuri periculoase si nepericuloase, dar, in ceea ce ne priveste, ne incadram la deseuri nepericuloase. Si exista o anexa care trebuie completata atat de detinator, de transportator, cat si de destinatarul final al deseurilor de anvelopa. Trebuie inseriata, este document cu regim special", explica Florin Brabete. Desi legea obliga toti operatorii de transport sa aiba contracte icheiate cu cei care se ocupa de preluarea deseurilor rezultate in urma activitatii lor, Florin Brabete este de parere ca nu toti transportatorii stiu ca au aceasta obligativitate. ,,Nu cred ca toti stiu ca le preluam gratis aceste deseuri, pe cand altor operatori trebuie sa le plateasca. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa ne sune si sa programeze ridicarea anvelopelor", a declarat directorul Eco Anvelope. In plus, acesta a mai afirmat ca legea prevede amenzi substantiale pentru cei care arunca deseurile sau le transporta fara documentele insotitoare corespunzatoare. ,,Chiar daca operatorul isi duce singur anvelopele undeva, transportul il costa un om, o masina, motorina, timpul. De ce trebuie sa cheltuiasca acei bani daca noi venim si le preluam gratis? Si le dam si documente in conformitate cu legislatia in vigoare", a spus Florin Brabete.

      Mai putine anvelope de colectat in 2009
      Potrivit directorului general al Eco Anvelope, in 2008 au fost recuperate 30.600 t de anvelope uzate, fiind unul dintre anii cu cel mai mare volum pentru aceasta activitate, fapt datorat atat constientizarii mai bune a detinatorilor de anvelope, cat si ca urmare a publicitatii pe care si-a facut-o societatea.
      "Oamenii ne suna, ne contacteaza, deci au aflat de noi, iar colectorii nostri au reusit sa-si imbunatateasca serviciile, deci, practic, nu mai dureaza mai mult de doua zile de la apelare si programare pana la momentul ridicarii deseurilor", a declarat Florin Brabete. Totusi, criza economica pare sa se manifeste si pe acest segment de piata. ,,S-ar putea sa fie prea devreme sa ma pronunt, dar cred ca a inceput sa se vada efectul crizei si la noi, pentru ca gasim din ce in ce mai putine anvelope uzate pe piata", a adaugat directorul Eco Anvelope. Astfel, pentru 2009, obligatiile acelorasi clienti insumeaza colectarea a 31.000 t de anvelope uzate, doar cu 400 t mai mult decat anul trecut, in conditiile in care, potrivit directorului Eco Anvelope, cantitatea ar fi trebuit sa fie cu cel putin 10-20% mai mare. ,,Asta reflecta o scadere a vanzarilor in 2008. Volumul de anvelope uzate colectate a crescut cu 20-25% pe an. Anul trecut au ramas, practic, pe loc. Prin urmare, ne vanzandu-se anvelope, nu vor fi nici anvelope uzate in piata, pentru ca nu se vor schimba", a spus Florin Brabete. Potrivit acestuia, in 2008, societatea a inregistrat pierderi, dar nici 2007 nu a fost un an foarte bun. Pierderile sunt acoperite din profitul anilor anteriori, iar in situatia in care acesta nu exista sau este insuficient, actionarii sunt cei care trebuie sa suporte pierderile. ,,Actionarii societatii, Michelin, Pirelli, Goodyear si Continental, si-au asumat responsabilitatea organizarii fluxului de anvelope uzate, in conformitate cu principiul responsabilitatii extinse. Practic, producatorii se preocupa de soarta anvelopelor de cand se nasc si pana mor", a explicat Florin Brabete. In afara de cei patru, societatea lucreaza pentru inca 26 de mari nume de pe segmentul de pneuri, chiar si dealeri de masini care au si divizie de retail pentru anvelope.
      Desi, pentru moment, volumul scazut de anvelope poate fi pus si pe seama sezonului de iarna, cand activitatea din constructii inceteaza, iar circulatia nu este la acelasi nivel ca in lunile calde, ceea ce ar justifica intr-o anumita masura lipsa anvelopelor uzate de pe piata, directorul Eco Anvelope nu crede ca volumul acestora va creste semnificativ in perioada urmatoare. Iar daca la jumatatea anului curent volumul de anvelope uzate se va pastra la acelasi nivel scazut, impiedicand astfel atingerea tintelor, vor fi intreprinse actiuni in colaborare cu Ministerul Mediului, Garda de Mediu sau cu agentiile teritoriale de protectie a mediului, pentru a identifica exact cauza scaderii. ,,Nu este vina noastra ca nu realizam obiectivele, si totusi trebuie sa platim o penalitate. De ce sa platim, atata vreme cat anvelopele uzate nu constituie o problema? Noi am organizat aceasta activitate, functioneaza, si avem drept dovada cantitatile pe care le colectam an de an", a mai spus Florin Brabete.

      Resaparea reduce la jumatate costul cu anvelopele
      Potrivit lui Florin Brabete, din anvelopele gestionate de societate, cele mai multe, 70% din cantitatea colectata, sunt destinate valorificarii termoenergetice, restul de 30% fiind pentru valorificare materiala: macinare, granulare si piroliza. O foarte mica parte din volumul de anvelope gestionate de societate ajung sa fie resapate, datorita administrarii eficiente a parcurilor auto de catre transportatori. Potrivit lui Florin Brabete, cei mai multi dintre administratorii de pare auto triaza anvelopele in scopul resaparii acelora care se gasesc in stare suficient de buna.
      "Asta atat datorita priceperii administratorului de pare auto, cat si dealerului de anvelope. El nu doar iti vinde o anvelopa, ci iti ofera si un serviciu de urmarire si intretinere a ei", explica Florin Brabete. Din acest motiv, inainte de resapare, multi operatori de transporturi recurg si la alte metode de prelungire a duratei de viata a anvelopei, cum este recanelarea. Resaparea anvelopelor, in locul achizitionarii altora noi, presupune o economie substantiala pentru transportatorii cu parcuri auto mai mari, respectiv reducerea la jumatate a costurilor cu pneurile. ,,De asta la noi nu prea ajung anvelope bune de resapat. Ele sunt valorificate la sursa sau sunt vandute. Ei stiu ca exista cautare si le vand celor care se ocupa cu asta, iar aceia le resapeaza si le vand", a mai spus directorul Eco Anvelope.

      Scaderea ecovalorii, principalul scop
      Potrivit directorului Eco Anvelope, gestionarea acestui serviciu implica un efort constant de eficientizare a activitatii. Se incearca astfel transportarea si valorificarea dupa principiul proximitatii, mai ales ca anvelopele sunt ineficiente in ceea ce priveste transportul, fiind usoare si voluminoase. De asemenea, se cauta constant acei valorificatori care sa nu perceapa bani. ,,Asta facem de fapt. Intervenim in piata cautand acei transportatori si colectori care se incadreaza in anumite costuri, acei valorificatori care nu cer bani. Incercam sa avem o constanta a ecovalorii si chiar sa obtinem o usoara scadere a ei", explica Florin Brabete.
      O solutie de eficientizare a procesului de gestionare a fluxului de anvelope o reprezinta, potrivit directorului Eco Anvelope, introducerea obligativitatii de plata a ecovalorii de catre importatori, direct catre societate.
      Astfel, importatorii si producatorii sa plateasca lunar ecovaloarea catre societatea de gestiune, iar aceasta sa fie raspunzatoare pentru activitatea respectiva. In momentul de fata, banii merg de la cumparator la dealer, pana la importatorul primar si, dintre acestia, cei care au contract cu societatea platesc pentru activitatea din luna respectiva. Tot importatorii sunt cei care suporta penalitatile daca societatea nu isi indeplineste planul. ,,In momentul in care cineva mi-ar plati pentru ce a pus pe piata, eu as fi raspunzator de ce se intampla, as organiza, cu acei bani, treaba asta, si astfel as fi cel care raspunde in fata legiuitorului, nu mai multe firme", a explicat Florin Brabete. In acest mod, ar fi mai usor de controlat ce se intampla pe piata, pentru ca ar fi o singura societate de verificat.

      De la deseu la sursa de energie
      Un alt demers pe care Eco Anvelope intentioneaza sa-l realizeze este scoaterea anvelopei de pe lista neagra a deseurilor si clasificarea ei ca sursa de energie sau materie prima secundara. Astfel s-ar putea crea premisele valorificarii termoenergetice a anvelopelor uzate si in alte scopuri, cu respectarea legislatiei de mediu. ,,Astfel as putea vinde anvelopa diminuand costurile cu transportul si colectarea si scazand, in acelasi timp, acea ecovaloare", a explicat Florin Brabete.
      Pentru folosirea anvelopelor ca sursa de energie in termocentrale este necesara o investitie in filtre electrostatice, dispozitive cu care sunt dotate doar fabricile de ciment.
      La nivel european nu exista o directiva specifica pentru anvelope, dispozitiile respective fiind incadrate in directiva pentru deseuri. Pentru ca exista un interes pentru deseurile de anvelope, o cerere si o oferta, acestea nu constituie o problema stringenta, asa cum se intampla, de exemplu, cu uleiurile uzate. ,,Anvelopele se valorifica. Reprezinta un produs chimic stabil, care poate fi valorificat energetic si material. Pacat ca nu tinem cont de faptul ca poate fi valorificat termoenergetic si in alte locuri si pentru alte scopuri, decat in fabricile de ciment", a declarat Florin Brabete.
      Eco Anvelope este singura societate de gestiune a fluxului anvelopelor uzate, reusind sa organizeze si sa coordoneze aceasta activitate la nivel national si acoperind practic toate judetele din Romania, fara a face rabat la calitatea serviciilor prestate. Celelalte firme de pe acest segment de piata practica doar colectarea si/sau valorificarea lor. Potrivit Hotararii de Guvern 170/2004, importatorii si producatorii de anvelope pot fie sa realizeze colectarea si valorificarea prin transferarea obligatiei catre o societate de gestiune, fie sa-si indeplineasca singuri aceasta obligatie de colectare si valorificare.

Arata/Ascunde tot articolul

 

sus

 

 

" ANVELOPELE UZATE : PREZENT SI VIITOR ! "

 

 

Bucureşti, Articol aparut in revista Ecologic - anul III, nr. 26 – mai 2007

Download - articol din ziar (in format jpg) 1,6Mb Poster-pagina2 1,7MbAcum, dupa aproape trei ani de la intrarea in vigoare a HG 170/2004, putem spune ca anvelopele uzate au : trecut, prezent si viitor. Sistemul structurat pus in opera de catre societatea Eco Anvelope, societate de gestiune a fluxului de anvelope uzate din Romania, a inceput sa dea rezultatele asteptate. Societatea, si-a indeplinit pana in acest moment, in proportie de 100% obligatiile de colectare si valorificare a intregii cantitati de anvelope uzate preluate de la clientii sai producatorii si importatorii de anvelope. Cantitatea asumata a crescut in fiecare an, pe de o parte ca dovada a increderii tot mai mari in acest sistem, iar pe de alta datorita cresterii cantitatii de anvelope pusa pe piata de producatori si importatori. Astfel: in anul 2005 s-au colectat si valorificat 13.160,041 tone, in anul 2006 s-a ajuns la o cantitate de 17.961,68 tone, in anul 2007 urmand a fi colectate si valorificate 25.504,74 tone de anvelope uzate.

Misiunea Eco Anvelope consta in neutralizarea riscului de mediu pe care il poate constitui prezenta in natura a anvelopelor uzate, initiere si implicare in procesul legislativ, organizarea si coordonarea activitatii de colectare si valorificare a anvelopelor uzate.

Sistemul e simplu: Eco Anvelope gestioneaza intreaga activitate, organizand si coordonand activitatile conexe de colectare, transport si valorificare a anvelopelor uzate in intreaga tara. Acest sistem, se bazeaza pe principiul proximitatii, adica valorificarea sa se realizeze in apropierea locului de colectare, pentru optimizarea costurilor de transport.

In activitatea sa, Eco Anvelope, se ghideaza dupa o serie de valori, cu ar fi: respectul fata de mediul inconjurator (prevenirea poluarii mediului inconjurator cu anvelope uzate; identificarea si dezvoltarea de solutii ecologice de valorificare a anvelopelor uzate), respectul fata de cetatean (optimizarea costurilor serviciilor de colectare, transport si valorificare a anvelopelor uzate), respectul fata de clienti (oferirea de servicii integrate privind anvelopele uzate), respectul fata de actionari (conformarea cu cerintele stabilite de actionari; incadrarea in bugetul stabilit).

In prezent, anvelopele uzate sunt valorificate prin: coincinerare in fabricile de ciment; sau prin macinare si cernere se pot obtine granule sau pudreta din care se pot confectiona articole tehnice din cauciuccum ar fi: covorase de cauciuc pentru masina, garnituri frana, semne rutiere, pavele, roti pentru carucioare, covoare de protectie spatii de joaca, etc.

In viitor, calitatile anvelopelor uzate ( elasticitate, capacitate de drenare, putere calorifica, continut ridicat de carbon, structura solida, durabilitate), fac ca acestea, sa reprezinte surse de materii prime secundare sau de energie, astfel ele vor ajunge sa fie utilizate in diverse aplicatii industriale sau civile., de exemplu: baza pentru terenuri artificiale, bazine de retentie a apelor pluviale, utilizate in lupta impotriva inundatiilor, constructii diguri (protejare impotriva inundatiilor si avalanselor), stabilizare drumuri, inglobare in mixtura asfaltica, reabilitarea carierelor (tehnica de reamenajare la sfarsitul exploatarii), industria siderurgica (substituent de cocs)..

La nivel european, prin modificarea Directivei Europene privind Deseurile, se fac eforturi pentru a schimba statutul de deseu al anvelopei uzate iar produsele obtinute din anvelopele uzate sa fie considerate materie prima secundara si sursa de energie.

Arata/Ascunde tot articolul

 

sus

 

 

" Anvelopa uzata - sursa de materie prima secundara "

 

 

Bucureşti, Articol aparut in Finfocus – supliment al Revistei Piata Financiara – mai 2006
Download - articol din ziar (in format jpg) 1,3MbActivitatea de colectare si valorificare a anvelopelor uzate nu este noua in Romania. Noutatea in acest domeniu o constituie reglementarea activitatii prin Hotararea de Guvern nr. 170/2004, prin care s-au stabilit atat factorii responsabili, conditiile in care se poate desfasura o astfel de activitate, cat si masurile administrative ce se vor lua impotriva celor care nu respecta prevederile actului normativ. Ca urmare, un grup de societati comerciale care au ca obiect de activitate producerea si importul de anvelope au hotarat infiintarea unei societati, ECO ANVELOPE, care sa se ocupe in principal de gestionarea fluxului de anvelope uzate. Actionarii ECO ANVELOPE sunt societati romanesti si internationale care desfasoara activitate de productie si de import de anvelope si care s-au implicat, conform principiului responsabilitatii extinse a producatorului, in protectia mediului inconjurator.

„In viziunea mea, anvelopa uzata nu este un produs poluant decat prin simpla ei prezenta in natura. Folosita corespunzator, aceasta poate deveni o sursa de materie prima secundara si de energie. Dar, pentru a atinge aceasta calitate este nevoie de infrastructura: unitati de reciclare, investitii in filtre electrostatice pentru ardere in conditiile respectarii Legii mediului, flux tehnologic pentru produsele obtinute din tocarea sau macinarea anvelopei (piese turnate, roti pentru carucioare, pavele, covoare, mochete, articole de uz casnic, talpi de pantofi etc.) si, nu in ultimul rand, interesul consumatorilor pentru astfel de produse”, considera Florin Brabete, Directorul General Executiv al ECO ANVELOPE.

In unele tari din Europa, gestionarea fluxului de anvelope uzate are state vechi. Romania a urmat exemplul lor si l-a adaptat conditiilor specifice de la noi. In negocierile de integrare, Uniunea Europeana interzice din 2007, aruncarea anvelopelor uzate la gropile de gunoi, iar din 2008 arderea lor in afara spatiilor organizate.

Sistemul de management al activitatii de colectare si valorificare propus de ECO ANVELOPE reprezinta o solutie viabila, menita sa elimine inconvenientele administrative si financiare generate de organizarea acestei activitati pe cont propriu de catre agentii comerciali.

Dupa patru luni de activitate, cantitatea de anvelope colectata si valorificata de ECO ANVELOPE este de aproximativ 3.000 tone, reprezentand un procentaj de colectare de 21% din sarcina anuala.

„Toate aceste reglementari vin sa arate faptul ca Romania isi face «temele» si se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana, respectand practicile si legislatia de mediu cerute”, spune Florin Brabete, Director General Executiv al ECO ANVELOPE.

Arata/Ascunde tot articolul

sus

 

 

 

 

" Dati o sansa anvelopelor uzate! "

 

 

Bucureşti, 05 octombrie 2005 – Este modul în care Eco Anvelope - prima societate românească de gestiune a fluxului anvelopelor uzate – aduce în atenţia opiniei publice necesitatea colectării şi valorificării într-o manieră ecologică a anvelopelor uzate.


In cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia lansării oficiale a societăţii Eco Anvelope, Directorul General Executiv, Domnul Florin Brabete a declarat: «În fiecare an, milioane de anvelope uzate ajung în natură. Anvelopele uzate modifică peisajul şi reprezintă un risc pentru mediul înconjurător datorită rezistenţei la degradare şi a proprietăţii de ardere. Rolul nostru este de a le oferi şansa de a deveni utile. Rezistenţa structurală atunci când sunt folosite întregi, supleţea lor când sunt transformate în granule sau puterea calorică atunci când sunt utilizate ca şi combustibil, sunt câteva dintre proprităţile ce fac din anvelopele uzate nereutilizabile un material cu un mare potenţial de valorificare.»

Cu o ocazia evenimentului de lansare a fost anunţată demararea campaniei naţionale «Pune şi tu umărul».
Campania are ca scop informarea şi educarea publicului larg privind necesitatea colectării şi valorificării anvelopelor uzate.
Domnul Florin Brabete atrage atentia asupra faptului că «Orice punct de cumpărare sau înlocuire a anvelopelor este obligat să le primească pe cele uzate.»
«Uneori este greşit interpretat faptul că această responsabilitate civică de predare a anvelopelor uzate revine doar persoanelor juridice. Sub incidenţa legii intră toţi utilizatorii de anvelope, prin urmare, refuzul predării anvelopelor uzate constituie contravenţie conform HG 170/2004 şi se sancţioneză cu amendă.», a completat Directorul General Executiv al Eco Anvelope.

Apariţia HG 170/2004 şi preocuparea producătorilor şi importatorilor în sensul dezvoltării durabile, în plus extinderea în corespondenţă cu noţiunile de responsabilitate lărgită a producătorilor privind implicarea acestora în protecţia mediului înconjurător, au condus un grup de societăţi comerciale care au ca obiect de activitate producerea sau importul de anvelope noi, la decizia de a fonda societatea ECO ANVELOPE S.A. care să răspundă obligaţiilor de mediu ce decurg din HG 170/2004 într-o manieră organizată şi eficientă.
Începand din ianuarie anul curent, societatea ECO ANVELOPE preia obligaţiile de colectare şi valorificare ale clienţilor săi angajându-se într-un proces permanent de protejare a mediului înconjurător.
«Principiul care patroneză societatea Eco Anvelope este de a oferi servicii la acelaşi standard şi aceleaşi tarife, fără discriminare contractuală, tuturor societăţilor ce intră sub incidenţa HG 170/2004 şi optează pentru a ne deveni clienţi » a declarat Domnul Florin Brabete. «Transparenţa modului de lucru al companiei este evidenţiat prin faptul că Eco Anvelope nu distribuie dividende, eventualul profit obţinut fiind folosit spre a fi reinvestit » a incheiat Directorul general Executiv Eco Anvelope.

Pe termen scurt, obiectivul primar este de a neutraliza riscul de mediu pe care-l reprezintă anvelopele uzate. Pe termen mediu şi lung, Eco Anvelope acţionează în sensul realizării urei economii industriale echilibrate şi structurate, urmând o traiectorie multidimensională. În acest sens, Eco Anvelope are în vedere conceperea, punerea în practică, dezvoltarea şi coordonarea unei reţele de colectare şi valorificare a anvelopelor uzate, iniţierea şi implicarea în evoluţia procesului de reglementarea legislativă, raportarea către clienţi şi organismele de stat a rezultatelor obţinute, eficientizarea activităţii în scopul reducerii costurilor necesare acestui proces şi construirea unor parteneriate durabile cu valorificatorii.

Eco anvelope este singura societate românească a cărei activitate de gestionsre a fluxului anvelopelor uzate a cărei activitate se desfasoară la nivel national şi care este recunoscută la nivel eurouropean de BLIC – Asociaţia Europeană a Producătorilor din Industria Cauciucului.

Arata/Ascunde tot articolul

 

sus

 
 
   

Contact   I   Intrebari Frecvente